Nyhed
Læsetid: 2 min.

Internationalt

Kultur
18. december 2003


v./ Mette Størum Krogh
Stille resignation
*»St. Hans 1948. I dag har højesteret dømt, og jeg ender min Skrivning«. Med denne definitive fodnote i den selvbiografiske monolog Paa gjengrodde Stier fra 1949, opbygget som et forsvarsskrift i dagbogsform, afsluttede Knut Hamsun sin forfatterkarriere. Sentensen har siden været en af verdenslitteraturens mest berømte kvitteringer på et litterært livsværk.
En værdifuld førsteudgave af bogen er nu bragt i sikker forvaring i Ibsenhuset og Grimstad Bymuseum. I alt fire håndskrevne mærkater er limet fast inde i det ganske særlige eksemplar af bogen, foruden dedikationen: »Jeg er saa Blind. Knut Hamsun«.
Hamsun støttede i krigsårene 1940-45 besættelsesmagten og blev senere kendt skyldig i landsforræderi.
Dedikationen har vakt debat i den litterære andedam, hvor flere har tolket ’blindheden’ som en undskyldning fra Hamsun for at have sympatiseret med nazisterne, mens andre plæderer for, at den skal læses i bogstavelig forstand: Hamsun var 85 procent blind, da han skrev Paa gjengrodde stier.
I oktober talte den norske konge til statsråd og stortingsrepræsentanter ved en slotsmiddag, hvor han citerede fra bogen. Også det var genstand for megen polemiseren i medierne, hvor flere stod i kø for at læse det som en offentlig tilgivelse af Hamsun.
»Bogen er et forsvarsskrift for Hamsuns handlinger. Og det at kongen bruger denne bog i en officiel anledning, har stor betydning,« sagde Ingar Slette Kolloen, der i sensommeren udgav Hamsun-biografien Svermeren, på daværende tidspunkt til Dagbladet.

Museum for verdenslitteratur
*I Geneve-forstaden Cologny er for nylig åbnet et nyt museum for verdens litterære kulturarv, hvor publikum kan vandre rundt mellem støvede eksemplarer af nogle af verdens største og ældste litterære skatte.
Bodmer Museum har en historisk spændvidde fra ægyptiske skrifter over Shakespeares manuskripter til førsteudgaven af Karl Marx’ kommunistiske manifest.
Her kan man nærlæse lertavler fra Mesopotamien, der kan dateres 5000 år tilbage, gamle papyrusruller samt en udgave af Dantes guddommelige komedie fra 1378. Museet rummer endvidere en af de tre endnu eksisterende ‘teser’ af Martin Luther samt andre centrale religiøse skrifter.
Hele den for bibliofile så herlige konstruktion bygger på
schweizeren Martin Bodmers private samling, der efter hans død i 1971 blev opgjort til ikke færre end 160.000 bøger, manuskripter m.v.
Museet er tegnet af den schweiziske arkitekt Mario Botta, og er blandt andet finansieret af salget af en Michelangelo-tegning, der indgik i Bodmers komplette samling og følgende glimrer i sit fravær på museet – noget de besøgende nok vil kunne bære over med, så snart læsebrillerne er sat i stilling på næseryggen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her