Nyhed
Læsetid: 1 min.

INTERNATIONALT

Kultur
4. december 2003

Beskæmmende hæder
*Der er litteraturpriser, som alene ved deres titel afslører, at der er tale om en hæder af en sådan karakter, at den vil følge forfatteren resten af livet, og for enkeltes vedkommende også hinsides dette. Og så er der dem, som de fleste forfattere – trods den massive omtale – formentlig helst ville have været foruden.
Snart afsløres dette års vinder af en af Storbritanniens mindst attraktive litterære udmærkelser: prisen for den mest kejtede beskrivelse af et seksuelt samleje i en roman. Bad Sex in Fiction Award uddeles for 11. gang, og den tvivlsomme ære udråbes af Literary Review Magazine.
De nominerede forfattere tæller i år blandt andre John Updike, Paul Theroux, Alan Parker og Paulo Coelho. Sidstnævntes multi-orgasmiske kvindelige fortæller opnår i Elleve minutter klimaks, således: »Jeg var jorden, bjergene, tigrene, floderne, der løb ud i søerne, søen, der blev til hav«.

Poeter tyer til junkmail
*De fleste har nu om dage et filter, der frasorterer al den uønskede og ulødelige e-post, der kommer ind fra nær og fjern.
Nu har den seneste poesitrend imidlertid gjort den forkætrede junkmail til genstand for højtidelig lyrik.
Nogle nøjes med de kulørte overskrifter, mens andre vælger frit fra de mange indkommende tilbud om viagra, penisforlængelser og letkøbte eksamensbeviser fra prestigeuniversiteter. Eksempelvis har Texasforfatteren og redaktøren Ben Brown gjort sig til eksponent for den nye trend og gensplejset sit junkmailfilter Spam Assasin med tesktprogrammet Dadadodo, der analyserer sammensætningen af ord, såsom ’forstør’ og ’penis’, ’køb’ og ’doktoreksamen’ og så fremdeles. Ud fra 4.700 junkmails som Spam Assasin frasorterede fra Browns virtuele postkasse, har den genereret en ny tekst, der snildt kan læses som et poetisk eksperiment. »Brilliant moderne poesi,« skriver han på sin hjemmeside www.benbrown.com/poesy, om det vilkårlige resultat og fusionen, som han betegner som »en himmelsk forening«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her