Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ny bog frikender Sid Vicious for mord

Sid Vicious fra The Sex Pistols døde, inden han blev stillet for retten for mord. Nu hævder en ny bog, at han var uskyldig
Kultur
15. januar 2004

Ny bog
Sid Vicious var uskyldig – og oven i købet blev han sandsynligvis myrdet af den mand, som i virkeligheden dræbte hans kæreste.
Opsigtsvækkende nye påstande om bassisten fra The Sex Pistols’ sidste måneder inden han døde af en overdosis i 1979, der gør den berygtede punkrocker til offer for et dobbeltmord og renser ham for beskyldninger om at have dræbt sin
elskerinde, Nancy Spungen.
Afsløringerne om Vicious – hvis rigtige navn var John Ritchie – findes i en ny biografi, der udkommer næste måned, på 25-års dagen for hans død i New York, 21 år gammel. Bogen, Vicius: Too Fast to Live, er den første, der indeholder nye informationer fra tidligere New York-politifolk, der arbejdede med sagen. Forfatteren Alan Parker har også benyttet omfattende materiale fra interview, han lavede med Vicious’ mor, Anne Beverley, i begyndelsen af 90’erne.
Parker antyder, at det ikke var Vicious som stak sin amerikanske kæreste, Nancy Spungen, ihjel på deres værelse – nr. 100 – på Chelsea Hotel, New York, i 1978. På det tidspunkt var både Spungen og Vicious narkomaner. Men var Sid også morder? Den rigtige forbryder – ifølge Parker – var sandsynligvis Rockets Redglare, en populær, kendt skuespiller i East Village, som i slutningen af 70’erne også var narkoman og narkohandler, og som tog sig af Vicious.
Den 12. oktober 1978 vågnede Vicious på sit værelse omkring kl. 9.30, gik ud på badeværelset og fandt Spungen liggende på gulvet. Han ringede efter en ambulance, men receptionisten ringede til politiet. I løbet af få timer var Vicious blevet anklaget for uagtsomt manddrab. Politiet antog, at han havde angrebet Spungen i en narkorus og så var besvimet.

Et dumt svin
Men Parker påpeger nu et andet hændelsesforløb. Kl. 1.30, siger han, havde Spungen ringet til Redglare fra værelse 100 for at bestille stoffer og få ham til at bringe dem til hotellet. Parker afslører, at Redglare sandsynligvis opholdt sig på værelse 100 indtil mellem kl. 4 og 5. Men i en politirapport kan man læse, at Vicious havde taget en masse stoffer og var bevidstløs mellem kl. 3 og kl. 9. Ved et ligsyn blev tidspunktet for Spungens død fastslået til mellem 5 og 9 – hvor Vicious ville have været bevidstløs. Den nat var deres værelse blevet ribbet for kontanter.
»Redglare var på Chelsea Hotel,« siger Parker om den nat, Spungen døde. »Han blev set af to eller tre personer. Han blev også set, da han forlod stedet kl. 4 om morgenen.«
På tidspunktet for arrestationen skulle Vicious efter sigende have tilstået over for politiet. »Jeg gjorde det, fordi jeg er et dumt svin« – men efterfølgende hævdede han hårdnakket, han havde været bevidstløs på det tidspunkt, Spungen blev stukket ned. Vivious blev løsladt mod kaution på betingelse af, at han lod sig behandle for sin afhængighed. Kort tid efter blev han igen arresteret, denne gang for slagsmål i en klub. Han sad fængslet i 55 dage, og i den periode modtog han behandlinger, der nedsatte hans tolerance over for ’normale’ doser heroin.
Den 2. februar 1979 fejrede Vicious sin løsladelse med en fest i den lejlighed, han delte med en ny veninde. Blandt gæsterne var hans mor, Anne Beverley. Omkring midnat tog Vicious noget heroin og besvimede. Cirka 40 minutter senere kom han til sig selv igen og fortsatte festen. Den næste morgen fandt moderen ham død i hans seng.

Ren heroin
Parker hævder, at Redglare, som den aften var hovedleverandør af stoffer til
Vicious, bevidst kunne have skaffet en ekstremt kraftig form for heroin for at slå
Vicious ihjel og dermed fjerne det eneste mulige vidne til drabet på Spungen.
»En af Sids venner gik ud for at score noget heroin,« siger Parker. »Redglare leverede stoffer til den dealer, han handlede med. Redglare spurgte, hvem der skulle have heroinen, og han svarede ’Sid Vicious’. Det var først, da heroinen blev testet næste dag, man fandt ud af, at den var 85 til 90 procent ren.
På det tidspunkt holdt gadeheroinen i New York et procenttal på mellem 32 og 36 procent.«
Parker hævder, at hvis Spungen-mordet var kommet for retten, ville undersøgelser af, hvad der var foregået på Chelsea Hotel have renset Vicious og kastet mistanken på Redglare.
Parker har talt med to tidligere politibetjente i New York, hvoraf den ene havde arbejdet med sagen. »Jeg spurgte dem, om det var rigtig, at selv da retssagen blev forberedt, var der rygter om, at Sid var uskyldig. De svarede begge, at der allerede
fra starten var gråzoner i sagen.«
Men Parkers teori om Redglare er blevet totalt afvist af John Tiberi, Sex Pistols’ roadie. »Det er noget sludder,« sagde han til The Independent on Sunday. »Fyren var ikke på nogen måde en fordægtig type.« De to nøglepersoner, som kunne have opklaret mysteriet, er her ikke længere. Anne Beverley døde i 1996, og Rockets Redglare døde for tre år siden af leversvigt.

© The Independent & Information

*Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her