Nyhed
Læsetid: 3 min.

Amerikanske forbindelser

Tidsskrifterne The Literary Review og Frank er gået sammen om at præsentere en stribe amerikanske forfattere, der har forladt hjemlandet. To af dem har slået sig ned i – og skriver om – Danmark
Kultur
5. februar 2004

Tidsskrift
Den amerikanske litteratur har aldrig været bleg for at bevæge sig uden for hjemlandets grænser. Fra Henry James over Ernest Hemingway til Arthur Philips, hvis debutroman Prague, vi anmeldte på disse sider sidste år, har den såkaldte expatriate taget pulsen på sig selv og sin tid fra Paris, Venedig, Tanger, eller hvor moral, dollarkurs og eventyrlyst ellers har bragt ham eller hende hen. At genren – eller fænomenet – stadig sprudler af dynamik, vidner The Literary Review og Frank om.
Fælles for den overvejende del af de 20 forfattere, der har bidraget med bl.a. essays og kortprosa til Expat Writing, som de to velrenommerede tidsskrifter kalder deres seneste fællesnummer, er, at de aldrig fandt sig til rette i USA. Alle havde de en årsag til at emigrere, hvad enten den så var af racemæssig, kønsmæssig eller moralsk karakter.
Set i det lys kunne man have frygtet en ensidig kritik af de seneste års amerikanske udenrigspolitik; at den amerikanske kapitalisme, våbenlov, abortpolitik og så videre af den slags, vi – som oftest med rette – læser og hører om så mange andre steder.

Outsiderne
Heldigvis er teksterne mere nuancerede end som så. De fleste af signaturerne synes for så vidt at kunne genkende Arthur Millers følelse, når han i et interview i tidsskriftet siger:
»I’m a little uneasy with the idea that all our troubles are due to the politics of the U.S., which I’m against.«
Efter endt læsning sidder man ikke blot tilbage med et godt indblik i tysk snusfornuftighed, russisk håbløshed og skandinavisk tryghedsnarkomani. Man forstår også, hvorfor disse skribenter på godt og ondt aldrig for alvor har kunnet slå sig ned og falde til ro noget sted: De er alle outsidere, der med skarpt blik og kritisk pen vender og drejer, hvad de falder over på deres vej. Selv når de ellers går og har det ganske godt.

København
Specielt interessant for danske læsere er Gregory Stephenson og Thomas E. Kennedy, der begge har boet i Danmark siden starten af 70erne.
Stephenson, der underviser på RUC og blandt andet har udgivet bogen Understanding Robert Stone – om forfatteren af samme navn – fokuserer i »To Copenhagen Then I Came« på livet blandt de af Københavns tilflyttere, der ikke har integreret sig. Det er indimellem tung læsning, når forfatteren sjosker rundt i natten og rendestenen blandt Vietnamveteraner på kant med loven og i en nostalgisk tone konstaterer, at tiden går, uden at nogen kan følge med.
Hans tekst har sin styrke i det lyriske; i de poetiske beskrivelser af et vinterkoldt fortov fyldt med tabte vanter for eksempel, men den føles også en smule fragmenteret og usammenhængende – hvilket måske netop er pointen i en beskrivelse af tilværelser, der aldrig har slået rødder...
Mere humor er der over Thomas E. Kennedys »Life in Another Language«. Forfatteren, hvis seneste roman anmeldes andetsteds på disse sider, tegner et underholdende og tankevækkende billede at et land, der har et godt køkken og et næsten lige så godt socialsystem – men også verdens sværeste sprog og højeste skatteprocent.
Kennedy fanger ganske fint den danske mentalitet, når han – efter at have udtrykt bestyrtelse over, at det er tilladt 15-årige at købe alkohol – lader en dansk ven udbryde:
»Every time I have a beer, I feel like a new man. The trouble is, that the new man wants a beer, too.«
Kennedys underfundige betragtninger over tilværelsen som splittet mellem to lande er med andre ord et af højdepunkterne i denne antologi, der vil interessere ikke blot folk med interesse for amerikansk litteratur og samfundsforhold, men også dem, der vil nærme sig en forståelse af den eksistentielle rodløshed, der i høj grad præger det moderne vesterlandske menneske.

*Expat Writing, The Literary Review/Frank, redaktør: David Applefield. Kan blandt andet købes hos Atheneum Boghandel, Nørregade 6, København, 159 kr.
*www.theliteraryreview.org.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her