Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
12. februar 2004


v./ Mette Størum Krogh
*New York En klassisk strid raser i de litterære saloner i Manhattan og kastet en skygge over forlagsbranchen i New York. I stridens hjerte finder man en af de mest besungne litterære institutioner overhovedet, New York Times Book Review, der står anklaget for at falde på halen for det kommercielle marked. Og for mange i New Yorks litterære elite, er dette ensbetydende med forræderi.
Miséren begyndte, da NYT’s chefredaktør Bille Keller i et interview på en litterær hjemmeside proklamerede, at karakteren af boganmeldelser i avisen skulle revurderes. Man ønskede mere faglitteratur og økonomisk rentabelt ’venstrehåndsarbejde’ i spalterne, lod han vide. Desuden var anmeldelserne af debutanter for lange.
Disse kommentarer var nok til at få de intellektuelle alarmklokker til at ringe på de kanter, hvor Book Review betragtes som en litterær bibel. Hvad værre var, gav Keller tilmed udtryk for, at selvom navne som John Updike, Philip Roth, Jonathan Franzen og Zadie Smith hørte til pligtstoffet, var der måske lige lovligt mange af dem. En holdning, som kulturredaktøren Steven Erlanger, understøttede: »Ærlig talt. Der er så meget lort. Det meste af det vi lovpriser, er ikke særlig godt,« indrømmer han ifølge The Guardian.
Keller blev mødt med vrede mails og breve, mestendels fra forlæggere, der frygtede, at deres bøger ikke længere ville blive balsameret med tryksværte. New York Times spiller nemlig en afgørende rolle i markedsføringen af en bog, hvor en placering på avisens bestseller-liste er garant for gode salgstal. Anmeldelserne kommer i spalterne en uge før bogen udkommer, og ses fra industriens side som et spørgsmål om liv eller død.

*HCA i Kina Når H.C. Andersens 200-års fødselsdag markeres med en verdensomspændende fejring i 2005, får Kina en aktiv og meget synlig rolle i festlighederne.
I den anledning står den danske ambassade i Beijing og H.C. Andersen 2005 Fonden bag en storstilet lancering og offentliggørelse af jubilæumsåret i Kina på et pressemøde 27. februar i Great Hall of the People i Beijing.
Her vil statsminister Anders Fogh Rasmussen, der er i Kina på officielt besøg 24.-28. februar være vært ved begivenheden, der forventes at få stor kinesisk bevågenhed. Statsministeren vil på pressemødet udnævne en række af de største personligheder i kinesisk kulturliv til H.C. Andersen-ambassadører, som skal være med til at udbrede kendskabet til den danske eventyrforfatter i Kina.

*Egmont overtager 1. marts forlagsaktiviteterne i virksomheden Malling Beck A/S. Forlaget der udvikler, fremstiller og markedsfører undervisningsmaterialer, er i forbindelse med et generationsskifte udskilt i et selvstændigt selskab under navnet Malling Beck.
Egmont ønsker med overtagelsen af forlaget at styrke bredden i sine aktiviteter på undervisningsområdet i Norden. Koncernen ejer i forvejen undervisningsforlagene Alinea i Danmark samt norske Damm undervisning, som er en del af N.W. Damm & Søn.
Ejerskiftet medfører ikke ændringer i ledelse, personale eller samarbejde med forfattere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her