Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
5. februar 2004

*H.C. Andersen på nettet H.C. Andersens dagbøger blev udgivet i årene 1971-77 af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab på G.E.C. Gads Forlag. Et fotografisk genoptryk blev udgivet som paperback i 1995-96.
Det Kongelige Bibliotek kan nu, takket være Gad forlag og økonomisk støtte fra HCA2005 Fonden, stille den trykte og længst udsolgte udgave af dette hovedværk i Andersens forfatterskab til rådighed i et elektronisk medium, der både reproducerer den trykte udgave og giver nye muligheder for anvendelsen af dens indhold.
Online-udgaven medtager den trykte udgaves 12 bind, ’genoptrykt’ som digital faksimile. Derudover er de 10 egentlige dagbogsbind udgivet som ’tekst’, således at der – som noget nyt – er mulighed for at søge på enkeltord og tekststrenge. Endvidere giver udgaven mulighed for en datosøgning, der gør det lettere at navigere mellem de tusindvis af optegnelser. Dermed bliver det relativt let at undersøge, hvornår Andersen eksempelvis havde tandpine, var elendig til mode eller overmåde lykkelig – og hvad sådanne tilstande gav anledning til af formuleringer eller refleksioner.
Online-udgaven er tillige beriget med mere end 250 illustrationer og et introducerende
essay om H.C. Andersen som dagbogsskriver skrevet af en af de fremmeste kendere, Torben Brostrøm.

*Tidsskrift Ildfisken nr. 31 er just udkommet i et nyt, mindre format med et kraftigere omslag og bedre papirkvalitet. Der er samtidig ændret lidt i redaktionen, som nu består af Carsten René Nielsen og Anders Abildgaard Nielsen.
I den nye udformning sættes der fokus på sport og litteratur, hvor redaktionen har opfordret forfattere som Morten Søndergaard, F.P. Jac og Thøger Jensen til at skrive om sport. Kim Blæsbjerg bidrager ligeledes med et essay og digteren og cykelsportsentusiasten John Bang Jensen med et Jørgen Leth-interview.

*Legater Dansk Forfatterforening har uddelt følgende hæderslegater til en række danske forfattere: Jens Smærup Sørensen har modtaget ’Albert Dams mindelegat’ på 40.000 kroner, Nicolaj Stochholm ’Adam
Oehlenschlaeger, Emil Aarestrup, Herman Bang og Johannes Ewald Fondens’ på 20.000 kroner, Janina Katz ’Lise Volts pris’ på 45.000 kroner samt Charlotte Weitze ’Forfatter og oversætter Ole Wahls legat’ på 10.000 kroner.

*Valgaften Èn mand én stemme er princippet bag en række valgaftener på Kapelvej Kulturhus på Nørrebro i København. Aftener indledes med oplæsning af forfattere der, udenfor selve valghandlingen og i embedes medfør, læser op.
Efterfølgende opfordres alle til at stille op til valg og læse op af egne tekster. Derefter vil de selv og publikum vurdere, hvilket indlæg der fungerede bedst. Den valgte vil derefter blive behørigt præmieret.
Den indledende runde påbegyndes i aften kl. 19.30 med Frank Langmack og Michael Burgess på scenen, hvorefter valgaftenerne er programsat til hver anden torsdag frem til 18. marts.
Læs om tilmelding og deltagere på www.nyetoner.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her