Læsetid: 3 min.

Internationalt

26. februar 2004


v./ Mette Størum Krogh
En historisk vandring
*På de selvsamme fortove, som den norske dramatiker Henrik Ibsen i sin tid betrådte, vil citater fra hans stykker blive foreviget som markering af 100-året for hans død.
Projektet er skåret efter en svensk model, hvor to svenske kunstnere har udødeliggjort August Strindbergs citater på en gågade i Stockholm. Og det er samme kunstnere, der nu bogstavelig talt skal skrive Ibsen ind i Olsos gader.
»Ideen er at skabe en Ibsen-passage, ved at indgravere nogle citater fra hans værker langs den rute, han yndede at gå,« siger Øivind Johansen, der er talsmand for Ibsen Fonden til nyhedsbureauet AFP.
Citaterne, som skrives med metalliske bogstaver, vil pryde de fortove, der forbinder Ibsens hjem, som er omdannet til museum, med Grand Café, hvor han dagligt indtog sin frokost og Oslos Nasjonal Teater, hvor hans stykker til stadighed opføres.
Størstedelen af ruten løber langs hovedgaden Karl Johan, hvor fortovene vil blive udsmykket med sekvenser fra Peer Gynt og Et dukkehjem.
Johansen ler ad risikoen for, at citaterne vil afstedkomme mindre trafikpropper blandt fodgængere i hovedstaden, der – på jagt efter den gode historie – måtte stoppe op for at læse uddragene. »Den præsente mangel på interesse for kultur i Norge taget i betragtning, er det et luksusproblem,« spøger han.
Et af hovedformålene med det nye tiltag er at inspirere unge nordmænd til at læse Ibsens værker. Poderne får således indflydelse på, hvilke Ibsen-citater, der skal figurere i gadebilledet og berige de promenerende.

Heaney i poesiens centrum
*Queens University i Belfast i Nordirland har hædret en af sine mest berømte sønner med etableringen af et poesicenter i hans navn, Seamus Heaney Centre for Poetry.
Det er forhåbningen, at den nye facilitet vil tiltrække forfattere fra hele verden og give universitetets bidrag til kunsten et nyt og dynamisk fikspunkt.
Heaney blev kandidat i engelsk sprog og litteratur med topkarakterer fra Queens i 1961 og underviste i School of English fra 1966 til 1972.
Centret skal være en international base for forskning og kreative skriveværksteder med særlig fokus på moderne irsk lyrik.
Vice-rektoren ved universitetet, professor George Bain, mener, at centret vil underbygge universitetets og Nordirlands ry som en litterært kraftcenter. Han siger ifølge BBC:
»Etableringen af Seamus Heaney Centre for Poetry vil sikre, at universitetet lever op til dets forpligtelse til at bevare og styrke den blomstrende kreative og kritiske tradition«.
Nobelprisvenderen Heaney er beæret over at blive kædet sammen med universitetet med navns nævnelse. »Det er udtryk for et tydeligt engagement, en tillidserklæring til det opfindsomme og intellektuelle arbejde, der har skabt respekt om universitetet,« siger han.
Centret vil desuden agere bindeled mellem den akademiske lyrikkritik og lyrikken selv i form af årlige forelæsninger og seminarer forestået af digtere og humanister.

Pasternak på tryk
*I mere end 30 år var den russiske forfatter Boris Pasternaks bøger slettet fra det litterære landkort i Sovjetunionen.
Efter at han fik tildelt Nobelprisen i litteratur for den klassiske kærlighedsroman Doktor Zivago i 1958 forbød regimet alt fra hans hånd, og han måtte afstå fra at modtage hæderen.
Værket skildrede de kaotiske revolutions- og borgerkrigsår og var et lyrisk-humanistisk opgør med Sovjetsamfundets ensretning og brutalitet – en bedrift der mildest talt blev betragtet som ufolkelig.
Først i 1988 kunne den udkomme i Sovjetunionen, og nu varsles hans samlede værker omsider i Rusland, der har skrevet Pasternak ind i landets litterære kanon.
Doktor Zivago, der – under meget postyr – sidste år blev fjernet fra listen over obligatorisk læsning i de russiske skoler, kan dermed meget vel blive erstattet af andre af forfatterens værker.
I tiden frem til februar 2005, hvor Pasternak ville være fyldt 115 år bliver hele 11 bind sendt på gaden, skriver BBC. De to første med digte fra perioden 1912 til 1959, er allerede udkommet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu