Læsetid: 3 min.

Internationalt

18. marts 2004


v./ Mette Størum Krogh
Et spørgsmål om tro
*Hvor subjektiv har man lov at være i fortolkningen af et andet menneskes liv? Debatten om sandt eller falsk raser i Sverige, hvor en ny bog om Astrid Lindgren har vakt strid om forfatterens personlige tro. Du og jeg, Astrid. En åndelig historie er skrevet af journalisten Arne Reberg og er en skildring af den betydning litteraturen kan have i et menneskes liv, i dette tilfælde forfatterens eget.
I bogen fortæller Arne Reberg således om den indflydelse Astrid Lindgrens forfatterskab, spillede for ham i de svære barndomsår, og tolker derefter teksterne ud fra et kristent perspektiv.
Han beskriver, hvordan bøger som Madicken og Brødrene Løvehjerte fik ham til at nærme sig den kristne tro. »Det hændte, at jeg som barn, takket være Madicken, uforvarende efterlevede det første Korintherbrevs uselviske kærlighed uden at have læst det,« skriver han i bogen. Hændelsen indtraf efter sigende, da han som 14-årig forærede en eftertragtet fribillet til en fodboldkamp bort.
Men han overskrider en grænse, når han i bogen spørger, hvorfor Astrid Lindgren udadtil så hårdnakket hævdede, at hun var agnostiker, mens hun privat bekendte sig til kristendommen. Det mener litteraturkritikeren Lena Törnqvist, der i Dagens Nyheter tager til genmæle ved at insistere på, at Lindgren fortjener at blive taget alvorligt, når hun gang på gang valgte at kalde sig humanist og agnostiker.
Dertil kommer, at bogen indeholder graverende faktuelle fejl, og enkelte episoder, fremstår som det pure opspind. Vækkelses-beskrivelsen er hentet fra en Madicken-bog fra 1976, hvor Reberg, der er født i 1939, var 37 år – og altså ikke formodes at have barndommens uskyld helt så intakt, som fremgår af bogen. Eksemplet mangfoldiggøres i anmeldelsen og sår tvivl om forfatterens troværdighed.
Endvidere formodes han at have citeret lidt for flittigt fra tidligere værker om Lindgren uden at have angivet kilden.
I sin anmeldelse af bogen, skriver Törnqvist, at den formentlig er tænkt som en hyldest til Astrid Lindgren, men at den har den stik modsatte effekt, fordi den alvorligt krænker Lindgrens personlige integritet. Debatten rejser også kritik mod forlaget, der burde have forhindret de faktuelle fejl i redigeringsfasen. Konklusionen er, at den aldrig skulle være udkommet.

Bøger og avispapir
*Fra denne uge vil Süddeutsche Zeitung hver lørdag tilbyde sine læsere at købe en billigudgave af det 20. århundredes mesterværker sammen med avisen. Hensigten med det nye tiltag er at styrke økonomien på avisen, og øge læselysten i befolkningen. Første bog er Milan Kunderas Tilværelsens ulidelige lethed, som bliver trykt i et oplag på 300.000 med en beskeden pris på 43 kroner.
De abonnenter der får bogen sendt hjem til privatadressen, får rabat. Alternativet er at købe bogen, der ligger ved siden af avisen i kiosker eller i bogladen. I Tyskland er det nemlig ikke tilladt at sælge bogen automatisk med avisen.
I Italien forholder det sig anderledes. Her er en digtsamling af Eugenio Montale blevet sendt ud sammen med avisen Repubblica i et svimlende oplag på en million eksemplarer.
Det hedder sig, at Tyskland er digternes og tænkernes land, men undersøgelser viser, at halvparten af befolkningen ikke køber bøger. Dermed skulle potentialet for et øget bogsalg være på plads. På Süddeutsche Zeitung mener pressetalsmand Sebastian Lehmann og hans medarbejdere, at projektet er til gavn for alle parter.
De 50 bøger, der skal sælges er udvalgt af avisens litterære medarbejdere. »Det er bøger fra tyske og internationale forfattere. De strækker sig fra Thomas Bernard til Scott Fitzgerald,« siger Lehmann.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu