Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
29. april 2004


v./ Mette Størum Krogh
*Guldalderbreve Det Kongelige Bibliotek sikrede sig mandag en kasse med guldalder-breve fra for 280.000 kroner på Bruun Rasmussen auktioner. De omtrent 300 breve er forfattet af og til kunsthistorikeren og folkemindesamleren Just Mathias Thiele.
Thiele var en central skikkelse i 1800-tallets åndsliv og havde tæt kontakt med tidens kunstnere, som H.C. Andersen, Bertel Thorvaldsen, August Bournonville, Wilhelm Marstrand og Niels W. Gade.
Efter Thieles død i 1874 arvede en slægtning nogle af hans møbler – deriblandt en sekretær, hvor brevene på Kierkegaardsk vis lå gemt. Arvingen faldt dog aldrig for fristelsen til at læse brevene, men forærede dem til en ny ejer, der nu har afhændet dem via auktionshuset, skriver Ritzau.

*Biografi Bjarne Nielsen Brovsts nøjsomme biografi om mennesket og digteren H.C. Andersen (1993-1998) er udkommet i en revideret udgave. Første bind omhandler slægten og barndomsårene 1745-1819 samt ungdoms- og læreår 1819-1827, og er en samlet udgave af Skomagerens søn og Lykkens smed, der tidligere er udkommet i to særskilte bind. Andet bind skildrer manddomsårene 1827-1835, mens tredje bind afdækker årene 1835-1875. Alle tre bind er udstyret med et komplet register over H.C. Andersens eventyr og øvrige værker.
H.C. Andersens barndom og ungdom I ISBN 87-595-2267-4, H.C. Andersen og kærligheden II ISBN 87-595-2268-2 og H.C. Andersen og ensomheden III ISBN 87-595-2313-1. Lindhardt og Ringhof. Hardback. 149 kr./bind. Er udkommet.

*Trilogi Endnu førend Jan Sonnergaards første novellesamling Radiator kom på gaden, proklamerede han, at han ville skrive en samtidstrilogi. Med udgivelsen af Jeg er stadig bange for Caspar Michael Pedersen sidste år var trilogien, der fører læseren igennem et tre-delt klassesamfund, en realitet. Nu er Radiator (1997), Sidste søndag i oktober (2000) og Jeg er stadig bange for Casper Michael Pedersen (2003) kommet i en samlet udgave, så man kan fortære den i en stor bid uden at skulle besvære sig hen til reolen eller boghandleren for at hente næste bind.
Jan Sonnergaard: Trilogien. Gyldendal. 480 s., 250 kr. ISBN 87-02-02811-5. Er udkommet.

*Oversættelse I anledning af at Suzanne Brøggers roman Jadekatten udkommer på engelsk (The Jade Cat) på Harvill Press, vil forfatteren deltage i et oplæsningsarrangement i Royal Festival Hall i London i starten af maj. Brøgger vil læse op på dansk, flankeret af sin oversætter Anne Born, som vil læse op fra den engelske oversættelse. Endvidere vil den norske forfatter Lars Saabye Christensen tage del i arrangementet, der modereres af forfatter og kritiker Paul Binding.

*Switch #001 Tre danske kvindelige forfattere – Sissel-Jo Gazan, Trisse Gejl og Karen Fastrup – deltager i dagene 30. april til 7. maj i et fælles-nordisk projekt på Balkan. Formålet med det litterære projekt er at skabe dialog mellem nordiske forfattere og forfattere, oversættere, kritikere og forlæggere fra Balkan. Deltagerne mødes i Beograd til oplæsninger og paneldiskussioner, hvorefter forfatterne rejser videre til Zagreb, Kroatien, Podgorica, Montenegro og Sarajevo, Bos-
nien-Herzegovina.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her