Læsetid: 2 min.

Bogkort

15. april 2004


v./ Mette Størum Krogh
* Konkurrence Det moderne liv på landet – det være sig på gårde og i de små byer – bør have en stærkere plads i litteraturen. Det mener Landbrugsrådets Kulturfond, der udskriver en novellekonkurrence, som skal tage udgangspunkt i et nutidigt landbrugs – eller landsbymiljø.
»Det er vigtigt at for det enkelte menneske at blive beskrevet og set udefra, så man kan forstå sig selv og se sig selv som en del af en større helhed. Det er det, vi har fortællinger til,« fastslår rektor for Forfatterskolen, Hans Otto Jørgensen, der indgår i det bedømmelsesudvalg, som skal vurdere novellerne.
Derudover består bedømmelsesudvalget af forfatteren Knud Sørensen og sognepræst Lone Olsen, der begge er medlemmer af Landbrugets Kulturfond.
Knud Sørensen er ophavsmand til ideen om konkurrencen.
»Der er en lang tradition for litterære beskrivelser af mennesker og livsbetingelser i landområderne. Men traditionen er næsten væk, samtidig med, at der her sker kolossale forandringer af livsbetingelser,« understreger han. Førstepræmien i novellekonkurrencen er på 25.000 kroner, mens anden- og tredjepræmien tilsammen udgør 20.000 kroner.
Beløbene inkluderer honorar for offentliggørelse af novellerne i LandbrugsAvisen. Bidrag skal indsendes senest 1. oktober, hvorefter prisoverrækkelsen sker 9.december.
www.landbrug.dk

*Provinsdigtere Når man sidder i provinsen, er København drømmenes storby, men når først man er i den, kan den være noget af et helvede.
Denne historie er blevet repeteret igen og igen gennem 200 års dansk litteratur.
I anledning af Verdens Bogdag 23. april arrangerer Københavns Hovedbibliotek fra kl. 16.30-18.30 ’Litteraturhistorisk guide til København med 5 stop – Provinsdigtere i København’ med undertitlen ’Drømmenes storby og den provinsielle virkelighed’.
Turen går over Emil Aarestrup til J.P. Jakobsen, Jeppe Aakjær og Johannes Jørgensen. Afslutningsvis taler Katrine Marie Guldager om København som tidsbillede.

*Forfatterture Et lille familiefirma ved navn Peter og Ping har specialiseret sig i guidede forfatterture gennem København, inspireret af London Walks.
Her fortælles om forfatternes liv i byen og om hvad særlige steder har betydet for dem og deres bøger.
De faste ture i maj, juni, juli og august sker i selvskab med H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Tom Kristensen, Storm P., Herman Bang, Tove Ditlevsen og Hans Scherfig, mens særture eksempelvis kunne byde på Ludvig Holberg, Dan Turell, Michael Strunge og Klaus Rifbjergs København. Turene strækker sig over et par timer, og gennemføres også på engelsk, tysk og fransk, ligesom det er muligt at skræddersy en tur efter ønske.
Info på tlf. 27128951.

*Kierkegaard Dette forår udkommer Joakim Garffs store Kierkegaard-biografi, SAK, i tysk oversættelse, Kierkegaard Biografie, hos Hanser Verlag i München. Oversættelsen præsenteres i aften kl. 19.30 på Goethe-Institut, Nørre Voldgade 106 i København. Her vil Joakim Garff og de to oversættere Hermann Schmid og Herbert Zeichner læse op fra den danske og tyske udgave og stille sig til rådighed for samtale og diskussion omkring Kierkegaards liv, virke og virkning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu