Ud på landet
*Vandmiljøplan III er nu undervejs. Men hvad er det reelle i debatten om nitrat, ammoniak og phosphat?
Kvælstof i naturen er både et gode og et onde. Så hvordan moderne landmænd skal navigere i dette krydsfelt og få så meget godt og så lidt ondt som muligt ud af det, er i høj grad et spørgsmål om viden. Derfor har landbrugets egne organisationer foranstaltet en bog. I forordet skriver chefkonsulenten fra landscenteret for planteavl, at målet med publikationen er at højne det faglige niveau i debatten.
Bogen kommer da også vidt omkring i sin beskrivelse af kvælstofkredsløbet. Man kan både læse om mineralisering, gødningsplaner, ammoniakfordampning, bundvending, udvaskning og økologisk drift.
Illustrationerne er oftest tegninger i grønne farver, men i nogle kapitler er der også en del farvefotos.
Når det kommer til de mere politiske afsnit om vandmiljøplanerne og fremtidens kvælstofanvendelse skinner det igennem, at bogen er et partsindlæg, men resten af bogen er konsensusorienteret. Mon ikke målet med bogen nås: At højne det faglige niveau i miljødebatten?
*Leif Knudsen, Hans Østergaard og Ejnar Schultz
»Kvælstof et næringsstof og et miljøproblem.« Landbrugets rådgivningscenter, 115 sider
Skov og miljø 2003
*Mellem 1995 og 2001 udgav miljømyndighederne et ret grundigt værk hvert år, med statistikker og artikler om de fleste facetter af det danske miljø. Nu er udgivelsen mere spartansk og meget mere statistisk. Man kan her finde tal for hvor stor del af dansk landbrug, der dyrkes økologisk, for antal vilde arter af planter og dyr på rødlisten altså de mest sårbare arter.
Der er også nogle grafer over udviklingen i forbruget af pe-sticider på statsskovenes arealer, godkendelser af genetisk modificerede afgrøder og størrelsen af de fredede arealer tilbage til 1917.
Af aktuel interesse er en del data for administrationen af vandmiljøplan II.
Men der er ikke egentlige artikler desværre.
*Skov- og naturstyrelsen
28 sider (gratis som pdf-fil på www.sns.dk)
Tidsskrift
Praktisk Økologi
*Nu nærmer tiden sig, hvor vi kan så urtefrø i nyttehaven. Men hvordan gør man det miljørigtigt og samtidig med godt udbytte?
Læs i forårsnummeret om dyrkning af syre og tidlige kartofler samt om kyllingehold, økologisk mælk og om sojabønner. Eller tag med til et af arrangementerne: I april kan man vælge mellem en håndfuld i Odder, Kalø eller Herlev.
*Tidsskrift for foreningen af samme navn. Udkommer 6 gange årligt
naturogvidenskab@hotmail.com