Nyhed
Læsetid: 3 min.

Internationalt

Kultur
1. april 2004

Gyldendal udvider
*Gyldendal har købt det århusianske forlag Systime, der gennem 24 år har markeret sig som uddannelsesforlag rettet mod ungdomsuddannelserne. Dermed bliver landets største forlag endnu større. Systeme fortsætter sin nuværende, selvstændige redaktionelle linje og vil også fremover være ledet af adm. direktør Poul Henrik Mikkelsen. Forlaget forbliver i Århus, hvor 20 medarbejdere i samarbejde med 50 eksterne redaktører og 800 forfattere udgiver ca. 100 bøger årligt.

Kondenseret verdenslitteratur
*På hjemmesiden Ilovebooks indbydes de besøgende til at sammenfatte en valgfri bog fra verdenslitteraturen på maksimalt 25 ord. En udfordring, som har foranlediget mange til at skære litteraturens sværvægtere ind til benet eller forfladige deres budskab. Et udpluk: »Lavstammede drenge går meget igennem for at skille sig af med et stjålet smykke.« (Tolkiens Ringenes Herre), »Tre russiske søstre vil rejse til Moskva. De tager ikke af sted.« (Tjekovs Tre søstre). Også en svensk roman har ifølge Dagens Nyheter fundet vej til den engelsksprogede side. Henning Mankells Mordere uden ansigt bliver kogt ned til følgende sentens: »Svensk detektiv drikker meget lunken kaffe, brokker sig over vejret og løser fæle mordgåder i små gyder.«
Det morsomste påfund er helliget Becketts Vi venter på Godot: »Der sker ingenting. To gange.« Kort og godt.

Enfoldig forlagsbranche
*Britiske forlæggere ynder at hype forfattere, der tilhører etniske minoriteter, såsom Zadie Smith og Monica Ali for blot at nævne nogle. Men i branchens inderkredse, er der en overvægt af hvide fra middelklassen, hvor de ledende stillinger hovedsageligt er besat af mænd.
Det er resultatet af den britiske forlagsbranches første interne analyse af branchens kulturelle mangfoldighed, som netop er blevet offentliggjort i fagbladet Bookseller.
Undersøgelsen viser blandt andet, at godt halvdelen af de adspurgte følte, at de arbejdede i en hvid middelklasseghetto, hvor de ansatte er udvalgt fra den samme kulturelle andedam.
Konklusionen på undersøgelsen underbygges af flere garvede forlagsredaktører, der ikke syner forandring, førend rekrutteringen af nye medarbejdere finder sted uden for Oxford og Cambridge.
»Den britiske forlagsbranche bør gøre alt for at modsvare klicheen om en samling forstokkede hvide middelklasse-mænd, og i stedet sende et signal om en industri, der udrustet til det 21. århundrede,« siger underredaktør hos Walter Books, Alison Morrison, til The Guardian.
Konklusionen er baseret på en spørgeskema-undersøgelse foretaget blandt 523 forlagsarbejdere, hvoraf de 456 beskrev sig selv som hvide.
»60 procent af respondenterne føler, at det, der udkommer fra forlagsvirksomhederne bærer præg af større kulturel diversitet end tidligere. Romaner som Hvide tænder af Zadie Smith, Impressionisten af Hari Kunzru og Brick Lane af Monica Ali fik alle massiv opbakning, markedsføring og promovering med på vejen af de britiske forlag,« lyder det ifølge The Guardian af konklusionen. »Ikke desto mindre, var forfattere, der tilhører en etnisk minoritet ikke at finde blandt de 100 bedst sælgende bøger i 2003«.

Fænomenet fan-fiktion
*USA er ved at flyde over med bøger, der bestræber sig på at analysere de mest populære tv-serier – fra psykologien i Sopranos til
filosofien i Vampyren Buffy. Et eksempel er The Simpsons and Philosphy. The D’oh! of Homer, der har solgt i 200.000 eksemplarer, og hvor datteren Lisa sammenlignes med Heidegger.
Samtidig finder fænomenet ’fan-fiction’, hvor hengivne fans lader egen fantasi tage over, hvor favoritserien slutter, i stigende omfang udbredelse på nettet.
I Fawlty Towers – a Worshipper’s Companion synes den svenske forfatter Lars Holger Holm at forene de to. Med det ene ben i den akademiske skrivetradition og det andet i den løsslupne fan-fiction-kultur tager Holm yndlingshotellet under kærlig behandling.
Han nøjes således ikke med at analysere figurernes psyke og neuroser, men udstyrer dem ligeledes med opdigtede karaktertræk og levnedsbeskrivelser, akkompagneret af ditto hjemmegjorte blyantstegninger.
Bogens grande finale er forfatterens forsøg på at skrive manuskriptet til det uigenkaldeligt sidste afsnit af Halløj på badehotellet. Det er et særdeles modigt udspil at forsøge at digte videre på en af verdens sjoveste serier, medgiver Dagens Nyheters anmelder, der dog vurderer, at der må være betydeligt enklere og mere humoristiske måder at begå fagligt selvmord på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her