Nyhed
Læsetid: 2 min.

Internationalt

Kultur
17. juni 2004


v./ Mette Størum Krogh
Sverige anno 1970
*Da erindringsværket Två nötcreme och en moviebox – Hisnanade generaliseringer från vår uppväxt i DDR-Sverige udkom i Sverige i efteråret, blev den en stor succes. Nu er den tilbage i en billigbogsudgave med forord af skuespilleren Ian Ziering, som spillede rollen som Steve Sanders i tv-serien Beverly Hills 90210.
Bogen der, ifølge forlaget Bonnier Fakta, hører under genren nostalgihumor, leverer et humoristisk tilbageblik på et Sverige, der i dag forekommer ældgammelt, set gennem de to forfatteres øjne. De er født i 70’erne og hævder, at deres opvækst falder sammen med overgangen fra et slags DDR-land til noget mere verdensvant.
Fredrik Wikingsson og Filip Hammer skriver nostalgiske anekdoter, funderinger og iagttagelser om alt fra stemningen på forældremøderne, de hemmelige gruppeonaniseancer efter gymnastiktimerne, den første brandert i gæret vin, forhåbningen om at deres respektive landsbyer skulle blive nævnt i tv (hvilket var mest sandsynligt i forbindelse med pejlevognens besøg) og forældrenes betydning for deres status blandt kammeraterne. Alt sammen blandet med subjektive teorier om, hvorfor 70’erne tegnede sig, som de gjorde. Bogen er ligeligt stilet til børn af 70’erne som deres forældre, der her får en unik indsigt i, hvad der egentlig foregik i hovedet på deres afkom, når hele familien andægtigt var samlet foran tv lørdag aften. Filip Hammar og Fredrik Wikingsson er freelance-journalister på en række svenske magasiner, og verdenskendte hinsidan som værter på komikprogrammet Ursäkta Röran (Vi bygger om) på TV4. De er født i henholdsvis 1975 og 1973.

Tolstoj på toppen
*Blot en uge efter at den blev promoveret som sommerens klassiker i den amerikanske talkshowdronning Oprah Winfreys bogklub, er Leo Tolstojs Anna Karenina havnet på toppen af de amerikanske bestsellerlister.
Dermed er det lykkedes Oprah at overbevise sine seere om, at de ikke skulle lade sig skræmme af bogens 837 sider. Læserne er strømmet til boghandlerne for at sikre sig et eksemplar af bogen, der har indtaget en førsteplads på New York Times’ bestsellerliste. Og salgstallene har for længst overgået ditto for værker af populære nulevende forfattere, der normalt er garant for pæne budgetter hos forlagene. Selv Danielle Steel er blevet overhalet inden om. Penguin har genoptrykt bogen, som Oprah kalder »en af vor tids bedste kærlighedshistorier«, i 961.030 eksemplarer for at imødekomme efterspørgslen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her