Nyhed
Læsetid: 3 min.

Smal litteratur er nødvendig

Den smalle litteratur skal lære af mainstream-litteraturen og omvendt, mener forfatteren Katrine Marie Guldager
Kultur
10. juni 2004

Litteraturdebat
– Katrine Marie Guldager, er den smalle litteratur blevet for selvtilfreds og uambitiøs, sådan som flere har hævdet?
»Ja, det synes jeg i en vis grad er rigtigt, selv om det ikke er så slemt, som det var i 1990’erne. Jeg oplever ikke, at alle er skruet ned i deres egen lejr og slet ikke kan lære noget af andre. Men et litterært miljø, der er meget lille, kan risikere at blive lidt selvtilfreds og ende med kun at kommunikere med hinanden og ikke med en offentlighed, og jeg kan helt bestemt se den tendens lige nu. Helt grelt kan man jo se det i digte, som er for indforståede, og hvor man nærmest skal kende forfatteren privat for at forstå dem. Men jeg synes ikke, at der er grund til at råbe vagt i gevær, fordi det er sådan.«
»Det er meget naturligt for en forfatter, der begynder at skrive, at det man skriver, er lukket om sig selv, er formeksperimenterende, lidt umulig at forstå og ikke henvendt til gud og hvermand. Der skal være en smal litteratur. Så kan det selvfølgelig kamme over, men det kan mainstream jo også, som eksempelvis hos Barbara Cartland.«

Debat for nogen
Selv om Katrine Marie Guldager altså til dels giver kritikerne ret i, at dele af den smalle litteratur i Danmark lige nu er for indavendt og lukket om sig selv, så mener hun ikke, at det er ensbetydende med, at der ikke findes litteratur lige nu, der godt tør være moralsk og politisk.
»Jeg synes, der findes et midterfelt af forfattere, som hverken er kompromitteret som store dele af mainstream-litteraturen er det, og som også prøver at påtage sig politiske og moralske risici. Men det handler også om forfatterens udvikling. Man kan jo ikke forvente, at en debutant kan skrive en roman, der kan det hele.«
»Men jeg tror da, at alle forfatterspirer vil ud i offentligheden og sige den midt imod. Det, tror jeg grundlæggende, er de flestes ambition. Men det er ikke så let, så derfor tager det noget tid, og derfor opstår der nogle subkulturer, hvilket ikke gør noget.«
»Alle større forfattere har skrevet underlige bøger, som er helt ubegribelige. Men som er nødvendige skridt på vejen mod at komme videre til noget andet. Det sker for langt de fleste forfattere; at de bevæger sig ud mod større og større territorier. Alle forfattere vil da gerne have læsere og vil gerne skrive noget, der kommunikerer.«
Katrine Marie Guldager mener i det hele taget ikke, at det er særlig konstruktivt at skelne for skarpt mellem, hvad der er mainstream, og hvad der er smal litteratur.
»Man skal passe på, at skellet mellem mainstream og smal litteratur ikke bliver for stort, for jeg synes, at mainstream-forfattere bestemt kan lære noget af de smalle forfattere og omvendt.«

Udfordringer
»Gode bøger er både nyskabende, men kan også kommunikere. Det er, når de to ting støder sammen, at en bog bliver rigtig interessant. Hvis den bare er helt mainstream og ikke vækker nogen modstand i samfundet, så er den for u-oprørsk og ikke så spændende. Og hvis den er smal og meget lukket om sig selv og sit eget formunivers, er den heller ikke så spændende, for så er det ikke kommunikerende nok.«
»Den smalle litteratur skal udfordre mainstream, og mainstream skal udfordre den smalle litteratur.«
– Leif Davidsen fortalte i går her i avisen, at han for to år siden sagde meget af det samme, som Lars Skinnebach og Tue Andersen Nexø nu siger, og dengang fik på hattepulden for det alene fordi, han er bestseller-forfatter. Betyder det noget, hvem der kommer med sådan en kritik?
»Det er klart, at hvis den ene lejr står og skyder på den anden, så er det mere problematisk, end hvis en lejr skyder på sig selv. Det kan man bedre tolere.«
– Er hans succes en tørn i øjet på nogle?
»Nej, det tror jeg ikke. Jeg har ikke spor ondt af hans succes, og det tror jeg heller, ikke andre forfattere har. Men det handler jo om, at forfattere har forskellige ambitioner med at skrive. Hvis Leif Davidsen har noget kvalificeret at sige om dansk litteratur, så kan jeg ikke se, hvorfor hans mening skulle være mindre værd end alle andres.«

Serie
Litteraturdebat
*Er den danske litteratur blevet for uambitiøs? Er den litterære undergrund parkeret på en selvtilfreds sovepude? Er den litterære mainstream kompromitteret? Information bragte torsdag den 13.maj en leder fra tidsskriftet Den Blå Port som stillede disse spørgsmål. Information fører i en serie spørgsmålene over til forfattere og litterater og litteraturens aktører. Læs alle artiklerne på: http://tema.information.dk/litteraturdebat

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her