Nyhed
Læsetid: 2 min.

Internationalt

Kultur
26. august 2004


v./Mette Størum Krogh
På sporet af den tabte tekst
*Det er enhver forfatters, journalists og studerendes mareridt: at miste en tekst, som man har arbejdet hårdt, intensivt og længe på – vel vidende, at man ikke har sørget for at lave en kopi. Hvis nu...
Slige kvaler er nu overgået forfatteren til romaner som Kaptajn Corellis mandolin og Røde hund, Louis de Bernières.
For nylig brød tyve ind i et anneks i hans sommerhus og slap blandt andet af sted med en bærbar computer indeholdende de første 50 sider af manuskriptet til en ny bog.
De Bernières har nu udlovet en dusør på 500 pund til den, der kan bringe harddisk med indhold tilbage samt yderligere 500 pund for informationer, der kan lede til domfældelse af tyvene, melder flere britiske medier.
Computeren indeholdt fire kapitler til romanen, A Partisan’s Daughter (En partisaners datter, red.). Tabet er til at tage og føle på for forfatteren, der efter Kaptajn Corellis mandolin var et helt årti om at skrive sin næste bog.
Processen med A Partisan’s Daughter, forløb efter de Bernières eget udsagn »meget godt – Jeg sad i held. Jeg føler mestendels vrede. Det vil spare mig for meget tid, hvis jeg får kladden tilbage, frem for at skulle starte på ny«.
De Bernieres påbegyndte romanen, da han var i 20’erne og hævder, at de omtalte 50 sider er hans fjerde forsøg på at nedfælde historien. Så meget desto større er ærgrelsen.
»Jeg laver aldrig sikkerhedskopier af mit arbejde, fordi jeg ikke er computerekspert. Jeg foretrækker at lave papirprint, når jeg har afsluttet et kapitel. Det fik jeg imidlertid ikke gjort i denne ombæring,« beklager han ifølge The Guardian..
Hans seneste roman Bird Without Wings, ligger for indeværende på en ottendeplads på de skønlitterære bestsellerlister i Storbritannien.

Ezra Pound blåstemples
*Den amerikanskfødte digter Ezra Pound, der i henved 60 år er blevet boykottet pga. sine rabiate anti-semitiske synspunkter og erklærede støtte til fascismen, er nu blevet hædret med en såkaldt ’blue plaque’ (mindetavle, red.) af den engelske kulturarvsstyrelse, English Heritage.
Dermed har digteren, hvis betydningsfulde rolle i det 20. århundredes litteratur er blevet overskygget af hans politiske overbevisning, opnået et strejf af anerkendelse.
Mindetavlen blev afsløret ved det hus på Kensington Church Walk, hvor forfatteren boede fra 1909 til 1914. Her promoverede han værker af dengang endnu ukendte forfattere som T.S. Eliot og James Joyce, arbejdede sammen med W.B. Yeats og modtog besøg af Robert Frost og D.H. Lawrence.
Ved ceremonien udtalte Emily Cole fra English Heritage ifølge The Guardian:
»Det er selvsagt en meget kontroversiel sag. Men panelet (der godkendte mindetavlen) var meget bevidste om hans plads i litteraturen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her