Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bogkort

Kultur
23. september 2004


v./Anders Jørgensen
*Had Terrorangrebet den 11. september 2001 var et udslag af had til vestens kultur og symboler. Men det er et had, der i vidt omfang stammer fra os selv. For hadet til den vestlige kultur, modernitet og civilisation har rødder i for eksempel russisk nationalisme og tysk åndsliv, hvorfra ikke mindst intellektuelle i den Tredje Verden har taget det til sig som en mulig forklaring på deres egne landes problemer.
Det er konklusionen i debatbogen Aftenland – Vesten set med fjendeøjne af Ian Buruma og Avishai Margalit, henholdsvis professor i New York og i Jerusalem. Bogen er netop blevet oversat til dansk og har vakt international opsigt. I bogens konklusion skriver de to forfattere blandt andet: »Der, hvor politisk, religiøs og intellektuel frihed allerede er gennemført, må den forsvares imod sine fjender med magt, og om nødvendigt også med overbevisning. Den historie, vi har fortalt i denne bog, er ikke den manikæiske om én civilisation i krig med en anden. Tværtimod er det fortællingen om, hvordan dårlige ideer kan spredes ved at smitte af på hinanden. Det kan også ske for os nu, hvis vi falder for fristelsen til at bekæmpe ild med ild og islamisme med intolerance i vores egen aftapning. Religiøse autoriteter har allerede en farlig indflydelse på politisk ledelse, især i USA. Vi kan ikke tillade os at lukke vores samfund for at forsvare os imod dem, der har lukket deres.«

*Bogmesse I dag åbner den 20. udgave af Bogmessen i Göteborg. Messen, der er en af de største i Europa, byder i år på 450 seminarer, næsten 2.000 foredrag og omkring 1.500 forfattere og foredragsholdere. Temaet for årets bogmesse er britisk litteratur, og mere end 40 forfattere fra Storbritannien har sagt ja til at komme, her iblandt David Mitchell, Joanna Trollope og Minette Walters. Børn får også en vigtig plads på årets messe. En række seminarer beskæftiger sig med børn og unge, både i litteraturen og ude i den virkelige verden. Messen varer indtil søndag.

*Booker Achmat Dangor, Sarah Hall, Alan Hollinghurst, David Mitchel, Colm Tóibin og Gerard Woodward er de seks forfattere, der skal kæmpe om dette års Man Booker Prize for Fiction. Booker-prisen, der er en af de mest anerkendte litterære priser i verden, uddeles hvert år til et litterært værk af en forfatter fra et Commonwealth-land eller Irland og forfattere som Salman Rushdie, Ben Okri, J M Coetzee og V S Naipaul er blandt de tidligere modtagere af prisen.
Allerede kort efter offentliggørelsen af de seks navne blev David Mitchell og hans roman Cloud Atlas udnævnt til den helt store favorit til at vinde prisen og de medfølgende 50.000 pund.

*Bogbrand Skaderne efter branden på Anna Amalia Biblioteket i Weimar den 2. september i år er mere omfattende end hidtil troet. Mere end 50.000 bøger er blevet fuldstændig ødelagt, og lige så mange er hårdt medtagne. Biblioteket er hjem for tusindvis af sjældne bøger og anses for at have en af verdens fineste bogsamlinger. Biblioteket blev grundlagt i 1691 og huser omkring en million bøger, særligt en række uvurderlige bøger fra det 16., 17. og 18. århundrede. Derfor har skaderne været ekstra svære at gøre op, da mange af bøgerne er umulige at erstattet. Ifølge præsidenten for bibliotekets fond vil det koste op til 60 millioner euro at restaurere de tilskadekomne bøger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her