Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bogkort

Kultur
2. september 2004

*Drømmetid Kulturfestivalen Golden Days afholdes i dagene 3.-26. september for sjette gang i København under overskriften Drømmetid – København i 1890’erne. Festivalen beskæftiger sig med tre hovedtemaer, der prægede hovedstadens kulturliv i slutningen af det 19. århundrede. Kunsthåndværk, litteratur og menneskerne i en by under forandring af europæisk tilsnit. Den nye kunstretning i litteraturen hed symbolisme – et udtryk for en højere verden, hvor digte og romaner havde fokus på drømme, følelser og åndelige spørgsmål.
Festivalen kredser om personligheder som komponisten Carl Nielsen, malerne J.F. Willumsen og Vilhelm Hammershøj, forfatterne Herman Bag, J.P. Jacobsen og Sophus Clausen samt kvindesagsforkæmperen og forfatteren Emma Gad – alle centrale skikkelser i perioden.
Festivalen afholdes hvert andet år med deltagelse af mere end 70 kulturinstitutioner som Det Kongelige Bibliotek, Det Kongelige Teater, Nationalmuseet, Kunstindustrimuseet og Thorvaldsens Museum.
Det samlede program kan ses på www.goldendays.dk

*Bookerprisen Når listen over nominerede til årets Bookerpris offentliggøres, er der som oftest ikke de store overraskelser iblandt – den befolkes af litterære sværvægtere. Men i år har ikke færre end seks romandebutanter sneget sig ind på listen over de 22 finalister, der skal dyste om den eftertragtede britiske pris på 50.000 pund. Debutanterne er i konkurrence med Nicola Barkers Clear, Alan Hollinghursts The Line of Beauty, Nicolas Shakespeares Snowleg og Colm Tóibiín, der er udnævnt kritikerdarling efter sit portræt af Henry James, The Master. Vinderen udpeges 19. oktober.

*Forfatterforlag Forfattere som Anne Holt, Jan Guillou og
Liza Marklund er gået sammen om etableringen af et nyt forlag i Norge, der skal konkurrere på prisen. Piratforlaget, som det hedder, ejes af Pantagruel forlag, det svenske Piratförlaget og Anne Holts partner Tine Kjær, som også bliver forlægger i foretagendet. Piratförlaget er på få år blevet et de fem største skønlitterære forlag i Sverige. Med forfattere som Jan Guillou og Liza Marklund ved roret er det lykkedes at lokke bestsellerforfattere fra de store forlag, således at Piratförlaget i dag udgiver 25 forfattere.
Den norske lillebror skal udgive bøger til salg i kiosker og dagligvareforretninger og lover billigere bøger og større fortjeneste til forfatterne. Udover bestsellerne satses der på alt fra lyrik til essays af såvel debutanter som etablerede forfattere.

nEfterårstegn Indledningen af en ny oplæsningssæson på Øverste Kirurgiske er et sikkert efterårstegn. Kirurgerne har inviteret Trine Andersen, Christian Yde Frostholm, Niels Hav, Kasper Schulz og kirurgduoen Jens Blendstrup og Thomas Krogsbøl. Derudover vises Andreas Schulenburgs og Jonas Fromms animationsfilm Body Tequila, hvor man blandt andet kan opleve Else Marie Bukdahl i rollen som havfrue.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her