Nyhed
Læsetid: 3 min.

Internationalt

Kultur
30. september 2004


v./ Mette Størum Krogh og Anders Jørgensen
Mere myte end macho
*En nylig fremkommet novelle af Ernest Hemingway antyder, at en del af forfatterens hævdvundne macho image, har sine rødder i en spansk tyrefægterarena i hans ungdom, om end noget tyder på, at der er tale om en regulær selviscenesættelse.
Novellen, der strækker sig over fem sider, er betitlet My Life in the Bull Ring with Donald Ogden Stewart og sættes om føje tid til salg på auktionshuset Christie’s i New York, hvor den forventes at indbringe mindst 18.000 dollar. Det er dog tvivlsomt, om historien nogensinde bliver udgivet, da boet efter forfatteren har udstedt et forbud mod at offentliggøre den for at værne om Hemingways rygte. Hændelsen, der danner forlæg for historien, siges nemlig at være en regulær falde på halen-komedie, som ikke just vil stadfæste forfatterens eftermæle som mand med stort M.
Hemingway skrev novellen i 1924 i en alder af 25, hvor han var ved at etablere sig som forfatter. Titlen refererer til Donald Odgen Stewart, en prominent velhaver og filmmanuskriptforfatter, som Hemingway mødte under et ophold i Pamplona. I sin selvbiografi fra 1975 – By a Stroke of Luck – genkalder den bebrillede Stewart sig en episode, hvor han bliver gelejdet ind i en tyrearena, udstyret med en rød klud. En tyr løber ind i ham med fuld styrke: »Mine briller fløj i en retning, kappen i en anden, jeg blev kastet op i luften til skadefro tilråb.« Men vennen Hemingway kom ham til undsætning: »Ernest klappede mig på ryggen, og jeg følte det som om jeg havde lavet et afgørende touchdown,« slutter han.
I Hemingways udlægning af historien bliver Stewart stanget og kastet op i luften som en kludedukke. En kilde hos Christie’s afslører, at novellen ender med at »en medtaget Stewart skriger et sidste ønske ud til Hemingway, hvor han beder ham fortælle verden om hans heltedåd.« Hemingway forskønnede episoden over for en journalist-bekendt, og den blev senere trykt i The Chicago Tribune – nu med en blødende Hemingway i helterollen som vennen, der tvang tyren i sænk.
Hemingway-biografen Kennth Lynn siger ifølge The Guardian, at denne frie fortolkning af hændelsen var med til at cementere Hemingways hyper-maskuline persona. »Historien markerede starten på den almene offentligheds opfattelse af manden Hemingway. Det udbytte han fik ud af Pamplona-historien, var ret imponerende.«

Mr. Danowskis bogsamling
*Det startede for mere end fire årtier siden. Raymond, en dengang utilpasset teenager fra New Yorks fattige Bronx-kvarter, arbejdede efter skole med at sætte bøger på plads på Burgess-Carpenter Library på Columbia University. Et job, der ikke blot gav lommepenge, men også blev et pusterum for den unge knægt, et fristed væk fra skolens hårde disciplin og den voldelige fader. Og en oase som nu, godt 40 år senere, indirekte har resulteret i, at en af verdens fineste private bogsamlinger bliver tilgængelig for offentligheden.
Raymond er nemlig ikke længere en pjusket lille dreng fra Bronx. Raymond Danowski er 61 år, og inspireret af den ro, som bøgerne på Burgess-Carpenter Library gav ham som ung, begyndte han at samle på bøger. I mere end 30 år har han købt og samlet, hvilket har resulteret i en af de fineste private bogsamlinger i verden på mere end 60.000 bøger. Et livsværk, som Danowski efter flere års overvejelse nu har valgt at donere til Robert W. Woodruff Library på Emory University i Atlanta. Bruce Weber fra New York Times skrev forleden om bogsamlingen, der er vurderet til mellem seks og syv millioner dollar. En samling, der indeholder en række yderst sjældne bogperler, og som noget ganske enestående er noget nær fuldendt, når det gælder engelsksproget poesi fra det 20. århundrede. Hvilket har fået eksperter til at hoppe op og ned af begejstring over donationen. Heriblandt Dana Gioia, formand for The National Endowment for the Arts og selv lyriker: »Denne samling indeholder enestående eksemplarer på de mest særegne sjældenheder. Hvis der findes moderne poesi, som ikke er i den samling, så vil jeg gerne vide, hvad det er.«
Samlingen indeholder primært litteratur af forfattere fra det 20. århundrede. Derudover er der eftertragtede udgaver af værker af T. S. Eliot, Yeats, Dickinson, Ginsberg og William Carlos Williams, og mere end hundrede værker af samlerens personlige W. H. Auden.
Hele molevitten blev for nylig sejlet fra England til USA i fire store containere, og venter nu på at blive katalogiseret. Raymond Danowski har nemlig aldrig ført kartotek over sine bøger. Det har ikke været nødvendigt mente han; hele samlingen, bind for bind, har altid stået lysende klart for hans indre blik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her