Nyhed
Læsetid: 3 min.

Internationalt

Kultur
23. september 2004


Fadermord
*Hæmningsløs mytoman, patologisk løgner, sociopat, bigamist, svindler, kriminel, neurotiker, sindssyg, sadist, homoseksuel og med pædofile-incestuøse tendenser. Jørgen Sandemose, søn af forfatteren Aksel Sandemose, lægger på ingen måde fingre imellem i bogen Flyktningen. Aksel Sandemose – en biografi, der netop er udkommet i Norge. Over 678 sider skriver han om kunstneren, mennesket og faderen Aksel Sandemose, kendt for romaner som En flygtning krydser sit spor og Det svundne er en drøm, og understreger, hvad der tidligere er blevet mere end antydet; at Aksel Sandemose privat var et egoistisk og selvoptaget menneske. Afskyen for faderen har Jørgen Sandemose svært ved at skjule, blandt andet i beskrivelserne af den måde, som Aksel Sandemose behandlede familien og de kvinder, som han var gift med (på samme tid!). Blandt andet antyder Jørgen Sandemose, at faderen myrdede Eva Borgen, Jørgen Sandemoses mor, da hun lå dødssyg af kræft.
Bogen har vakt opsigt i Norge, hvor den er blevet beskrevet som et fadermord fra Jørgen Sandemoses side. Ikke fordi narcissisten, løgneren, alkoholikeren, mv. Aksel Sandemose har været ukendt for den brede offentlighed. I Espen Haarvardsholms Sandemose-biografi Manden fra Jante fra 1988 blev det allerede afsløret, at Jantelovens fader privat var et til tider meget usympatisk menneske, og barnebarnet Iben Sandemose beskrev for nogle år siden farfarens tyranniske væsen. Så eksplicit som Jørgen Sandemose beskriver faderen har imidlertid vakt opsigt i et land, hvor kun få andre forfattere i det 20. århundrede har samme status. Jørgen Sandemose afviser i et interview i den norske avis Aftenposten, at det, der ligner et personligt opgør med en berømt far, også er det.
»Jeg har ingen personlig interesse i at fremhæve det her. Men jeg mener, at det er vigtigt at få frem. Dette er ikke overdrivelser. Der har været præsenteret en masse glansbilleder af min far. Han skabte et billede af sig selv, som han vidste ville blive gennemskuet. Men sagen er, at billedet bag det billede også var konstrueret og usandt. Hvis almindelige biografier er lige så overfladiske, som dem om min far er, så står det skidt til med litteraturhistorien,« siger Jørgen Sandemose.

Retstavning, åh, nej!
*Verdensberømt forfatter eller ej, korrekt stavning er en alvorssag. Det har den columbianske forfatter Gabriel Garcia Márquez måtte sande, efter at han er blevet udelukket fra en international kongres om det spanske sprog. Baggrunden for udelukkelsen af Garcia Márquez skal findes i en udtalelse, som den berømte forfatter kom med ved en konference for otte år siden i Zacatecas i Mexico. Dengang sagde han ifølge den britiske avis The Guardian følgende: »Retstavning, den rædsel som har hjemsøgt mennesket fra barnsben af, bør sendes på pension.«
Oh, rædsel tænkte arrangørerne af The International Congress of the Spanish Language og undlod at invitere Garcia Márquez. Hvilket fik en anden berømt nobelprisvinder, portugiseren José Saramago, til at true med at returnere sin invitation. Efter en uge faldt forfatter-gemytterne dog til ro. Saramago har indvilget i at komme, men endnu er det uklart om Garcia Márquez dukker op. Ifølge den spanske avis El Pais udgiver Gabriel Garcia Marquez sin første roman i et årti i næste måned.

Fortsat fastpris på bøger i Norge
*Mens der i snart et par er blevet trådt vande i Danmark i debatten om, hvorvidt det såkaldte fastpris-system på bøger skal bevares eller afskaffes, så er man i Norge nået frem til en aftale. I mandags blev den norske boghandlerforening og den norske forlæggerforening enige om at bevare de faste priser på litteratur i Norge. Det betyder, at forlagene som i Danmark fortsat kan bestemme, hvad en bog må koste hos boghandlerne. Første skridt mod en friere prissætning – som Sverige indførte for adskillige år siden – er dog taget i den nye aftale. Dels er fastpris-perioden – det tidsrum hvor bogen skal sælges til forlagets pris – blevet forkortet, dels er det nu ikke længere kun bogklubberne, der har eneret på at give rabat på ny litteratur. Alle salgskanaler må nu give rabat på op til 12,5 procent på ny skønlitteratur og faglitteratur, og det forventes blandt andet at betyde noget for salget af litteratur over internettet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her