Nyhed
Læsetid: 3 min.

Internationalt

Kultur
14. oktober 2004


v./ Mette Størum Krogh
Den tyske eskapisme
*I Tyskland er resultatet af en større tv-satsning, der har til formål at få seerne til at læse flere bøger, for nylig blevet offentliggjort. Programmet Das Grosse Lessen, der er lavet efter engelsk forbillede (The Big Read på BBC), blev sendt på den landsdækkende tv-kanal ZDF. Undersøgelsen, der siges at gå så langt som at levere indsigt i den tyske psyke, placerede Tolkiens Ringenes Herre på en førsteplads over den mest elskede litteratur syd for grænsen. Listen over skattet litteratur, hvor Bibelen kom ind på en overraskende og fornem andenplads, tegner et billede af en tysk offentlighed, der er desperat efter virkelighedsflugt fra den »nutidige pessimistiske bølge«, skriver The Guardian.
I alt 250.000 tyskere deltog i Das Grosse Lessen, der forud for bogmessen i Frankfurt ønskede at profilere læsning blandt befolkningen.
Den mest overraskende indtog på listen synes at være Ken Folletts The Pillars of the Earth, der havnede på en tredjeplads. Til sammenligning lå den nummer 33 på BBC’s liste.
Fælles for de mest populære bøger på listen er dog, at de er af eskapistisk, moralistisk eller selvhjælpende karakter – herunder Antoine de Saint-Exupérys Den lille prins og Paulo Coelhos Alkymisten.
På trods af at bøger som disse af ZDF’s studiepanel blev afskrevet som »esoteriske bibler« eller »kitsch«, giver den komplette liste alligevel et muligt fingerpeg om den kollektive sindsstemning, der hersker i landet lige nu, skriver The Guardian. Litteraturekspert ved universitetet i Bremen, Elisabeth Lienert, siger til avisen: »Humøret i Tyskland er på nulpunktet for tiden. Den præsente pessimisme skyldes den forværrede økonomiske situation i landet. Folk har brug for en flugtvej, og de finder svaret i fantasy-litteratur som Ringenes Herre og Pillars of the Earth.«
Ud over førstepladsen er der ikke mange ligheder mellem slutlisterne i henholdsvis Storbritannien og Tyskland.
Mens deltagerne i The Big Read på BBC fortrinsvis var loyale over for hjemlige forfattere som Jane Austen, George Orwell og Tolkien, viste Das Grosse Lessen et land, der i høj grad formår at omfavne internationale udgivelser. Men også dét anser Lienert for problematisk: »Et af problemerne med tyskerne er, at de ikke er stolte af deres traditioner og kultur. De forkaster deres egne forfattere og vender sig i stedet mod internationale bestsellere, der promoveres i medierne,« siger hun til The Guardian.
Alligevel har programmet tjent sit formål, mener bestyrelsesformanden i læsefonden, Dieter Schormann: »At føre læsningen frem i rampelyset er det bedste, der kunne ske for Tyskland.«
Også svensk tv arbejder på en landsdækkende læsekampagne efter samme skabelon.

Hjertesuk
*Når moderne kvinder søger trøst, inspiration eller slet og ret et anderledes perspektiv på tilværelsen, leder de ikke i de nyeste bestsellere eller på slutlisten over nominerede til årets Booker pris. De tyr derimod til gamle romantiske favoritter fra det 19. århundrede.
I en nylig undersøgelse foretaget blandt 400 kvindelige akademikere og kunstnere, der blev iværksat for at finde frem til såkaldt vendepunktslitteratur eller bøger-der-vil-forandre-dit-liv, topper Jane Eyre og Stormfulde højder en overvejende forudsigelig liste over 40 bøger, skriver The Guardian.
Det viser sig nemlig, at selv om de aldrig har hørt om cellulitis, botox eller Gucci, er det fortsat de store victorianske heltinder, som moderne kvinder identificerer sig med. I hvert fald i Storbritannien, hvor navne som Bronte-søstrene, Jane Austen og George Eliot optager de fleste hyldemeter på bogreolerne.
Heltinderne hedder Madame Bovary, Scarlet O’Hara, Anna Karenina – alle nådesløst straffet for deres synder. Men også de mere velopdragne martyrer som Anne Elliott og Mrs. Dalloway har fundet vej til listen og dermed også de britiske kvinders hjerter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her