Nyhed
Læsetid: 2 min.

Skønhedens pris

Britisk forfatter får Booker-pris for roman om det homoseksuelle miljø i 80’ernes London
Kultur
21. oktober 2004

Bogpris
Den britiske forfatter Alan Hollinghurst vandt tirsdag den prestigefyldte Man Booker Prize for Fiction på 50.000 britiske pund for den anmelderroste roman The Line of Beauty. Det skete for næsen af de øvrige finalister Achmat Dangor, Sarah Hall, Colm Tóibin, Gerard Woodward og ikke mindst David Mitchell, der i litterære kredse på forhånd var udnævnt som storfavorit med romanen Cloud Atlas.
The Line of Beauty skildrer et homoseksuelt miljø, som det tog sig ud i midtfirsernes London under Thatchers regeringsperiode. Hovedpersonen, Nick Guest, er en ung homoseksuel universitetstuderende, der læser Henry James og har lejet sig ind hos et konservativt parlamentsmedlem i det vestlige London. Guest indlader sin første kærlighedsaffære med en ung sort fuldmægtig, før han bevæger sig videre til en affære med en millionær, der ændrer hans liv.
Kritikere har rost bogen for dens stilistiske elegance, der har gennemsyret Hollinghursts forfatterskab siden debuten The Swimming Pool Library (1998), som skaffede ham et trofast publikum blandt homoseksuelle.
»Jagten på kærlighed, sex og skønhed er sjældent blevet beskrevet så fortræffeligt,« sagde formanden for årets dommerkomité, Chris Smith, om The Line of Beauty ved prisoverrækkelsen.
Det tog juryen to timer og 15 minutter at votere sig frem til vinderen. »En utrolig svær beslutning,« sagde Smith, og understregede, at der var tale om et tæt løb. »Resultatet er en vindende roman, der er spændende, glimrende skrevet og som går dybt under huden på Thatcherfirserne.«
Det er første gang i prisens 36-årige historie, at en roman med et homoseksuelt tema løber med hæderen.
Den 50-årige forfatter, der også tidligere har udforsket temaet i sine bøger, har før været nomineret til prisen, som ventes at sikre ham en plads på bestsellerlisterne verden over. The Line of Beauty er den fjerde roman fra hans hånd.
Ved overrækkelsen sagde Hollinghurst, at han var »beruset«, men endnu ikke havde overvejet, hvad han skulle bruge prissummen på.
Booker-prisen uddeles hvert år til et litterært værk af en forfatter fra Storbritannien, Irland eller Commonwealth-landene. Sidste år tilfaldt den DBC Pierre for romanen Vernon God Little, som har solgt i næsten 500.000 eksemplarer på verdensplan. Tidligere vindere tæller blandt andre Salman Rushdie, V.S. Naipaul, Ben Okri og J.M. Coetzee.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her