Nyhed
Læsetid: 1 min.

Bogkort

Kultur
12. november 2004


Ord på samvittigheden
*Redaktørerne Johannes Møllehave, Marie Tetzlaff og Niels Birger Wamberg har udfordret forfattere, skuespillere, politikere, musikere og mange andre til at lægge sig udvalgte ord på sinde og tage livtag med samvittigheden.
Det er der kommet 53 tekster ud af. Bidragydere tæller blandt andre Jan Lindhardt, Fromhed, Georg Metz, Unoder, Sven Holm, Lyst, Morten Piil, Fraklip, Lars Frost, Frihed, Torben Brostrøm, Blændværk og Dorrit Willumsen, Ærbarhed. Her et udpluk af Forbrydelse, som associeret af Ursula Andkjær Olsen: »Hvide forbrydelser styrer verden, og sorte følger lige i hælene. Det er forbrydelsernes fryd. Forbrydninger er ligesom andre brydninger noget, som sker, bølgerne ændrer retning. Sorte forbrydelser er måske ikke uundgåelige, men eftersom de hvide er, kan det være svært at sætte en stopper for dem.«
Johannes Møllehave, Marie Tetzlaff, Niels Birger Wamberg, red.: Ord på samvittigheden. 240 s., 249 kr. Politikens Forlag. ISBN 87-567-7196-7. Er udkommet. msk

Nobelpris-vinder sagsøger USA
*Den iranske Nobelpristager Shirin Ebadi sagsøger den amerikanske regering for at bremse udgivelsen af hendes erindringer.
Sagsanlægget refererer til den lov, der forbyder amerikanske selskaber af udgive bøger af forfattere fra lande, som USA sanktionerer imod, og som ifølge Ebadi er forfatningsstridig.
Loven betyder, at forfattere fra Iran, Cuba og Sudan ikke kan udkomme i USA, medmindre der er tale om et allerede fuldendt værk, der er blevet til uden amerikansk indblanding.
»Amerikanerne går glip af muligheden for at lære mere om mit land og dets befolkning gennem et bredt kor af iranske stemmer samt en bedre forståelse mellem vores to lande,« siger hun ifølge BBC.
Sagsanlægget bliver nu slået sammen med lignende klager fra andre forlæggere og forfattere.
Shirin Ebadi modtog sidste år Nobels Fredspris som den første iraner og muslimske kvinde nogensinde. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her