Nyhed
Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - LITTERATUR

Kultur
9. december 2004


Radioens Romanpris
De nominerede til P2 Romanprisen 2005, der uddeles af litteraturmagasinet Alfabet, er nu på plads. Det drejer sig om Jens Blendstrups Gud taler ud, Lars Frosts Smukke biler efter krigen, Kirsten Hammanns Fra smørhullet, Christian Jungersens Undtagelsen, Janina Katzs Drengen fra dengang, Laila Ingrid Rasmussens Stjernen samt Janne Tellers Kattens tramp.
Lytterne står for udvælgelsen af den endelige vinder, der offentliggøres 27. februar Prisen er på 25.000 kroner. msk

Kristeva og den holbergske ånd
Litteraturprofessoren, filosoffen, psykoanalytikeren og franske feminist Julia Kristeva modtog for nylig historiens første Holbergpris ved den internationale Holberg-konference i Bergen. Her kaldte hun i sin takketale sig selv for europæisk borger af fransk nationalitet og bulgarsk oprindelse, adopteret af Amerika gennem et tæt samarbejde med amerikanske universiteter.
»Jeg kan godt lide at tænke på, at valget af denne levevis, som jeg vil kalde en nomades, er i harmoni med den berejste dansk-norske 1700-tals forfatter, dramatiker og historiker, Ludvig Holbergs ånd,« sagde hun.
Den internationale mindepris på 4,5 millioner norske kroner gives for et stykke fremragende videnskabeligt arbejde. Før hun blev tildelt Holberg-prisen havde Kristeva aldrig hørt om Ludvig Holberg. msk

Litteratur med lyd
I nogen tid har Per Kofod Forlag varslet udgivelsen af otte lydbøger i cd-format, der oprindelig var fastsat til 9. november. På grund af produktionsvanskeligheder er den første serie dog først blevet endelig færdig nu.
Der er tale om litteratur i et nyt medie, velegnet til lytning overalt – på rejsen, i motionscentret, i skoven eller på stranden. Lydbøgerne udgives med baggrund udenlandske erfaringer. Foreløbig udkommer Paul Austers By af glas læst af Peter Steen, Paul Austers Jeg troede min far var gud – Et udvalg læst af Niels Skousen, Anna Gavaldas 35 kilos håb læst af Povl Dissing, Niels Lunds Svends historier læst af Povl Dissing, Charles Bukowskis Pulp læst af Henrik Strube, Anna Gavaldas Jeg ville ønske... læst af Dianna Vangsaa, Hej mor! Hej far! 11 nye danske noveller læst af bl.a. Thomas Winding. Priser fra 200-350 kroner. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her