Nyhed
Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - LITTERATUR

Kultur
2. december 2004


Brageprisen til Hanne Ørstavik
*Den norske forfatter Hanne Ørstaviks seneste roman Presten blev for nylig kåret som årets skønlitterære vinder af Brageprisen på 50.000 norske kroner.
Brageprisen uddeles af stiftelsen Den norske Bokprisen med Den norske Forleggerforening som sekretariat. Prisen er blevet uddelt årligt siden 1992 og har til formål at hædre gode norske forfatterskaber og skabe interesse for norsk litteratur.
Af juryens motivering lyder blandt andet: "Hanne Ørstavik har allerede udmærket sig ved et sjældent konsekvent og konsistent forfatterskab... Med romanen Presten fortsætter Hanne Ørstavik med at lede efter det punkt, hvor sproget får tyngde og mening, samtidig med at hun videreudvikler perspektiverne til en eksistentiel erkendelse af, at mening opstår i kontakt med andre."
Presten udkommer på dansk i marts 2005 på forlaget Athene. msk

Holbergmedaljen 2004
*I 250-året for Holbergs død tildeles forfatteren Erling Jepsen Holbergmedaljen for sit energiske arbejde med at udvikle moderne, dansk dramatik og radiodramatik, hans øvrige kritiske kunst og hans mod til at præcisere et socialt engagement igennem den.
Overrækkelsen, der finder sted den 3. december kl. 15 i Kunststyrelsen på Kgs. Nytorv, motiveres af forfatter og medlem af Holbergkomiteen, Vagn Lundbye. msk

Norsk strid om bogpriser
*Norske forfatterorganisationer forholder sig kritisk til en ny aftale i den norske bogbranche, der forkorter restperioden med faste bogpriser fra 12 til fire måneder. De vil beholde den varslede fastprisperiode på et år.
Formand i Den norske Forfatterforening Geir Pollen siger til Bok og Samfunn, at den nye bogaftale er inkonsekvent: "På den ene side argumenteres der for vigtigheden af faste priser på bøger. På den anden side gør man sit bedste for at svække dette princip ved at forkorte fastprisperioden drastisk," siger Pollen.
Han mener, at konsekvensen af den nye aftale meget vel kan blive, at læserne vil vente fire måneder og købe nye norske romaner til reduceret pris, hvilket vil gå ud over forfatternes økonomi.
msk

Familien Shandy er tilbage
*Da forfatteren Laurence Sternes humoristiske og vildtvoksende fortælling Tristram Shandys levned og meninger udkom i brudstykker af i alt ni bøger i årene 1760-67, fik den stor indflydelse på såvel samtidens som eftertidens europæiske litteratur. Også i dag regnes den fabulerende beretning om familien Shandys liv i begyndelsen af 1700-tallet stadig for en af litteraturhistoriens store klassikere. Derfor genudgives den nu på Borgen, oversat og med efterskrift af Bente Ahlers Møller.

Julegaver for en slik
*I går slog det tidligere Daells Varehus i Fiolstræde i København dørene op for et gigantisk julemarked, hvor over 100.000 bøger, grafik, tegneserier, musik cd'er og lp'er, videofilm og spil er sat til salg.
Det er Vangsgaards Antikvariat, pladebutikken Accord og tegneseriebutikken Faraos Cigarer, der er gået sammen om julemarkedet, som afvikles efter såkaldt hollandsk auktionsprincip, hvor priserne falder i takt med at julen nærmer sig.
Startpris er 60 kroner for alle varegrupper, mens man ved udsalgets slut lillejuleaften kan forlade varehuset med julegaver erhvervet formedelst fem kroner stykket. Alle dage fra kl. 10-19.msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her