Nyhed
Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - LITTERATUR

Kultur
13. januar 2005


Opfinderen Atwood
Den canadiske forfatterinde Margaret Atwood, kendt for sine litterære fremtidsvisioner, har besluttet at komme fremtiden i møde for at lette sin egen hverdag.
For at slippe for stress og turnéangst har hun således opfundet en maskine, som gør det muligt at signere bøger til sine læsere uden at skulle forlade hjemmet i Toronto.
Maskinen fungerer på den måde, at man kan indlæse sin bog i en beholder, hvor en elektronisk styret pen udfører arbejdet for hende, med en dedikation, som forfat-
teren på forhånd har udarbejdet. »Maskinen gengiver præcis det, jeg har skrevet. Selv om jeg er i Los Angeles og du i Brighton,« siger hun ifølge The Guardian.
I stedet for at fremmedgøre forfatter og publikum for hinanden, hævder Atwood, der har udgivet mere end 30 skønlitterære værker i sin karriere, at maskinen er et demokratisk apparat, der kan hjælpe forholdsvis ukendte forfattere, der kun sjældent inviteres til at signere deres værker, med at nå ud til læserne. msk

Auster med skrivekløe
Den amerikanske forfatter Paul Auster, der igennem en årrække har sikret sig et trofast dansk læserskare, kan næppe påstås at lide af skriveblokering. Efter udgivelsen af Illusionernes bog fra 2002 og efterfølgeren Orakelnat fra 2004 foreligger allerede manuskriptet til en ny roman, der varsles på hylderne inden længe.
Bogen er betitlet Brooklyn Follies og Austers danske forlægger Per Kofod regner ifølge Politiken med at have en dansk udgave på gaden omkring 1. maj.
Sædvanen tro kommer det formentlig til at betyde, at den danske oversættelse kommer i boghandlen mindst lige så hurtigt som den amerikanske udgave, om ikke før. Ifølge forlaget forestår Jørgen Nielsen oversættelsen af romanen, der endnu ikke har fået en dansk titel. msk

Grænser for ytringsfrihed?
I december 2004 udsendte forfatteren Ole Grünbaum og forlaget Tiderne Skifter for første gang årbogen Grüns Almanak. På årbogens sidste sider kåres forhenværende efterretningsagent Frank Grevil til modtager af Grüns Ytringsfrihedspris 2004, fordi han uden skelen til konsekvenserne offentliggjorde regeringens Irakkrig-hemmeligheder til gavn for den politiske debat og borgernes demokratiske medleven.
14. januar i Chesters Bogcafé på Christianshavn præsenterer Claus Clausen fra Tiderne Skifter Grüns Almanak, mens Ole Grünbaum begrunder, hvorfor Frank Grevil tildeles årets pris. Sluttelig vil Grevil berette om sin sag og lægge op til fri diskussion med publikum. msk

Forfatterlegater uddeles
Dansk Forfatterforenings bestyrelse har efter indstilling fra Forfatterforeningens Legatudvalg besluttet at uddele følgende legater: Albert Dams mindelegat på 30.000 kroner til Knud Erik Pedersen, Madam Hollatz’ legat på 20.000 kroner til henholdsvis Helle Merete Brix og Thøger Jensen, Adam Oehlenschlaeger, Emil Aarestrup, Herman Bang og Johannes Ewald Fonden på 15.000 kroner til F.P. Jac, Lise Volts pris på 50.000 kroner til Birgit Filskov samt Haugbølls legat på 30.000 kroner til Jens Christian Rosing.
Uddelingen sker ved en reception i Dansk Forfatterforening den 27. januar. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her