Nyhed
Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - LITTERATUR

Kultur
20. januar 2005


Biografiske bomber
Den sydafrikanske præsident Thabo Mbeki synes helt ubekymret over udsigten til, at forfatteren og landsmanden Ronald Suresh Roberts skal skrive hans biografi.
Roberts er i biografiske kredse kendt for at have charmeret sig ind på den sydafrikanske forfatter Nadine Gordimer i en sådan grad, at hun gav ham adgang til sine private arkiver med henblik på en udgivelse af den første autoriserede biogafi om hendes liv.
Men flere års gennemgang af personlig korrespondance har måske alligevel afsløret detaljer, som Nobelpristageren ønskede at hemmeligholde. I al fald var det lige pludselig småt med samarbejdsviljen fra Gordimer, hvis forlæggere i New York og London forud for udgivelsen meddelte Roberts, at de alligevel ikke agtede at sende biografien på gaden.
Rasende alarmerede Roberts prompte medierne og inddrog dermed offentligheden i disputten. Den nu uautoriserede Gordimer-biografi udkommer i Sydafrika senere på året, hvorefter Roberts efter sigende har valgt at tage landets præsident og hans virke under intensiv behandling. Præsidentbiografien forventes at blive eksplosiv, skriver The Guardian. msk

Da Vinci-effekten
Med 7,27 millioner passagerer i 2004 har jernbaneselskabet Eurostar kunnet fejre sit travleste år siden åbningen af tunnellen mellem Storbritannien og Frankrig for et årti siden. En del af succesen tilskrives ifølge selskabets kommunikationsdirektør, Paul Charles, at litteraturelskere er valfartet til Paris efter at have læst Dan Browns bestseller Da Vinci-Mysteriet. Nogle af romanens nøglescener udspiller sig nemlig på Louvre og Eglise Saint-Sulpice i den franske hovedstad, som har foranlediget mangen en læser til at indløse billet til en rejse til byen for at se omgivelserne ved selvsyn, mens de venter på filmatiseringen af romanen. »Vi har valgt at kalde det Da Vinci-effekten,« siger Paul Charles til The Guardian. msk

Pengemaskinen Seierstad
Den norske succesforfatter Åsne Seierstad har siden sin debut solgt over to millioner bøger og tjent over 10 millioner kroner. I løbet af de sidste par år er hendes bøger solgt til udgivelse i 30 lande over hele verden.
Boghandleren i Kabul klatrede i sidste uge til en niende plads på New York Times’ bestsellerliste, som er noget nær den mest prestigefyldte på verdensplan.
I tillæg til USA og Europa inkluderer listen over lande, der allerede har udgivet eller planlægger at udgive Åsne Seierstad, Japan, Sydkorea, Indonesien og Bangladesh.
»Jeg kan ikke helt forholde mig til salgstallene,« siger Seirstad, der finder det ekstra spændende, at Boghandleren i Kabul nu skal udgives i flere muslimske lande.
»Jeg oplever det som en sejr for bogen. Dér kan den jo være sprængstof i og med, den tager temaer op, som er særlig aktuelle i disse lande. Forhåbentlig vil den få en betydning og inspirere,« siger hun til Verdens Gang.
Boghandleren i Kabul blev lanceret i USA for mere end et år siden, men landede først på de amerikanske bestsellerlister for tre uger tilbage. Selv ikke norske Jostein Gaarders Sofies verden, som til dato har solgt 25 millioner eksemplarer på verdensplan – opnåede en så fornem plads på New York Times’ bestsellerliste. msk

Kroppens sublime tale
Oplysningstiden er kendt for sin optimistiske tro på den menneskelige fornuft, på nytten af viden og oplysning. Mindre kendt er derimod dens fascination – både i tænkningen og i kunsten – af det irrationelle og af eksperimenter, ikke mindst med krop og sanser, samt af store sublime følelser.
En ny bog, betitlet Kroppens sublime tale. Om tableau og levende billede hos Diderot, Lessing og Lenz, fokuserer på denne oplysningens dialektik. Med tableauet som ledetema nylæses centrale værker af nogle af de fremmeste eksponenter for oplysningsprojektet: filosoffen Denis Diderot, dramatikeren Gotthold E. Lessing og forfatteren Jakob Lenz.msk

Elin Andersen: Kroppens sublime tale. Om tableau og levende billede hos Diderot, Lessing og Lenz. Aarhus Universitetsforlag. Er udkommet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her