Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sex i USA

To ny værker har atter engang fået amerikanerne til at diskutere den kontroversielle seksualforsker Alfred C. Kinseys liv og levned
Kultur
20. januar 2005

USA
Et lille halvt århundrede efter at Alfred C. Kinsey gik bort, er han atter engang blevet genstand for stor offentlig debat. Baggrunden er Bill Condons spillefilm Kinsey og T.C. Boyles roman The Inner Circle, der hver især forsøger at komme under huden på den amerikanske seksualforsker.
Begge blev de sendt på gaden i november og rammer derved ned i en periode, hvor det puritanske og højredrejede USA har mindst lige så megen vind i sejlene som i de konforme 1950’ere, der netop gjorde Kinsey berømt og berygtet for sine opsigtsvækkende rapporter om nationens seksualvaner. Inden hans Sexual Behaviour in the Human Male (1948) og Sexual Behaviour in the Human Female (1953) udkom, dikterede de amerikanske normer, at sex var noget, der forgik bag lukkede døre i et traditionelt ægteskab. Via interview med 18.000 amerikanere påviste Kinsey imidlertid, at folk dyrkede masser af sex på alle mulige måder – også måder, der ifølge sundhedsvæsnet og lovgivningen var forbudt eller farlig, deriblandt sex mellem to af samme køn, onani og førægteskabelig sex.

Sexet forskning
Amerikanerne har aldrig helt kunne blive enig med sig selv om, hvorvidt Kinseys bestsellere reddede dem fra at gå til i overtro, dobbeltmoral og uvidenhed, eller om de banede vejen for den løssluppenhed, der ifølge kritikerne siden resulterede i aids, pornografi og alverdens andre ulykker.
Filminstruktøren Bill Condon, der selv er homoseksuel og tidligere har drejet Gods and Monsters (1998), om den ligeledes homoseksuelle filminstruktør James Whale (Frankenstein (1931)) deler det første synspunkt. Kinsey – med Liam Neeson i titelrollen – hylder langt hen ad vejen en kejtet videnskabsmand, der er drevet af ønsket om at flygte fra de strenge religiøse kår, han er opvokset under. Ikke mindst farens bibelsorte syn på moderne tingester som det elektriske lys og lynlåsen motiverer Kinsey i hans arbejde mod at oplyse om mangfoldigheden i menneskets seksualitet.
Antydningsvis får publikum forståelsen for, at den biseksuelle videnskabsmand ikke har fuldstændig styr på sine egne følelser, men ellers finder filmen sit drive i hans forskning, der blandt andet viser, hvor forbløffede interviewofrene bliver, da de får at vide, at kvinder ikke føder gennem navlen!
En af USA’s vægtigste filmskribenter, New York Times’ A.O Scott, stod forrest i køen af begejstrede anmeldere og skrev blandt andet: »I can’t think of another movie that has dealt with sex so knowledgeably and, at the same time, made the pursuit of knowledge seem so sexy.«
Det religiøse højre var sædvanen tro hurtigt ude med fordømmelser af filmen, der efter deres mening tegner et falsk billede af en mand, hvis »proper place is with the Nazi doctor Josef Mengele,« som det udtrykkes af lederen af Concerned Women for America. En anden forening kaldet Focus on the Family kalder ligefrem filmen for »rank propaganda for the sexual revolution and the homosxual agenda«.

En kompliceret helt
Bag disse og lignende ytringer gemmer der sig blandt andet en kritik af Bill Condon for at fremstille en langt mere heroisk, ukompliceret og tilforladelig figur end virkelighedens Kinsey. En kritik, der ikke rammer helt forkert, hvilket man vil kunne forvisse sig om, hvis man læser T.C. Boyles The Inner Circle.
Romanen, der fortælles af en af Kinseys (fiktive) forskningsassistenter, tegner et billede af en mand, der er sygelig besat af sex i alle afskygninger – og undervejs i sin stædige jagt på at forstå og fortælle om amerikanernes seksualitet indleder et forhold til sin mandlige assistent, som for alt i verden skal holdes hemmeligt for både offentligheden og deres respektive koner.
Ifølge Washington Posts litteraturanmelder Michiko Kakutani har Boyle (World’s End (1987), Drop City (2003)) baseret ’sin’ Kinsey på James H. Jones kontroversielle biografi Alfred C. Kinsey: A Public/Life (1997), der portrætterer Kinsey som en mand, hvis forskning var alt andet end videnskabelig; en magtsyg mand som ved siden af sit ægteskab havde adskillige homoseksuelle forhold, og i øvrigt arrangerede sexorgier, som han indimellem filmede, ligesom han yndede at udføre masochistiske handlinger på sig selv.
I en tid, hvor USA’s folkevalgte foreslår, at man forbyder homoseksuelle og enlige gravide kvinder at undervise i skolerne – som South Carolinas mand i kongressen, Jim DeMint, gjorde i efteråret – er det for så vidt ikke overraskende, at mange amerikanere ønsker at begrave Alfred C. Kinsey. Eller at mange andre netop ønsker at mindes den arv, Kinsey efterlod ved sin død i 1956.

Den danske biografpremiere på ’Kinsey’ er endnu uvis. T.C. Boyles roman ’The Inner Circle’ (Viking) kan købes i velassorterede danske boghandler og internetboghandler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her