Nyhed
Læsetid: 3 min.

Qvalitet i ligestillingsdebatten

Spændende debatbog om ligestilling og arbejdsmarked i EU. Men det er ærgerligt, at ligestilling udelukkende blive reduceret til at være en kvindesag
Kultur
8. marts 2005

Ny bog
10 kvindelige bidragydere, historier med europæisk udsigt og mange nuancer. Britta Thomsen, som sidder i Europa-parlamentet for socialdemokraterne, har redigeret antologien og debatbogen om ligestilling og arbejdsmarked i EU. Det centrale ærinde beskrives i bogen som »forholdene for kvinder på det europæiske arbejdsmarked og sammenhængen – og til tider modsætningen – mellem en kvindes erhvervskarriere og hendes familieliv«. Resultatet er spændende, prisværdigt, og giver stof til eftertanke. En lang række af indlæggene er desuden godt understøttet af fakta og tal.
Britta Thomsen er gennem sit tidligere arbejde blevet overbevist om, at det europæiske projekt fremmer ligestilling. Det er jeg helt enig i. Og til trods for, at det er blevet sagt og gentaget gang på gang, er det stadig en overset kendsgerning i Danmark. Derfor er jeg glad for, at Britta Thomsen arbejder videre med spørgsmålene i Europa-Parlamentets kvindeudvalg.
Det europæiske islæt, som bogen er bygget op omkring, sætter vores hjemlige ligestillingsdebat i spil. Ikke forstået sådan, at man kan konkludere, at vi har opnået ligestilling på danske breddegrader – tværtimod. Vores problem i Danmark er netop, at vi tror, at vi har ligestilling. Men bogens bidrag udfordrer den tanke, og man kan derfor ikke undgå at tænke over ting, vi tager for givet eller slet ikke skænker en tanke i Danmark – på godt og på ondt.

Mere end bare ikoner
Sådan er det heldigvis, når man giver ordet til mennesker med andre historier. Og derfor viser antologien også vigtigheden af, at vi lytter til hinanden på tværs af grænser, på tværs af kulturer og ikke mindst på tværs af køn. Det sidste er dog – lidt ærgerligt – fraværende i bogen. For ligestilling handler om balance mellem kønnene. Og det er skidt, hvis det bliver reduceret til kun at være en kvindesag. Derfor kunne man godt have ønsket sig, at et par herrer havde været på banen.
Karen Sjørup, der er direktør for Center for Ligestillingsforskning ved RUC samt bidragyder i bogen, kommer med en fin pointe. Da Karen Sjørup spørger en ministeriel embedsmand i Albanien om den europæiske tendens til overvægt af kvinder på videregående uddannelser, forstår han ikke spørgsmålet. Hvorfor – fordi ligestilling for ham og så mange andre udelukkende er blevet en kvindesag. Og sådan er det også lidt i denne bog.
Når det er sagt, så giver hver kvinde en vigtig stemme til debatten. Der er Lone Yalcinkaya, som med sin dybt personlige og åbenhjertelige historie fortæller om tvangsægteskabet og konsekvensen af og smerten ved at bryde ud – ikke blot for sig selv, men for hele hendes familie. Og om farens tavse tilgivelse og hendes taknemmeligheden herfor.
En historie, der med al tydelighed viser, at vi som samfund svigter, hvis vi ikke indregner de kulturelle og sociale aspekter i vores integration. Der er Helen Wilkinson fra London, der er selvstændig erhvervsdrivende, som pointerer, at det kræver mere end nogle enkeltstående kvindelige it-ikoner at sikre ligestilling i it-branchen. En pointe, som kan overføres til mange andre erhverv. Bestyrelsesmedlemmer, forskere, direktører – for blot at nævne nogle få.

Kampen er ikke forbi
Alt i alt kaster bogen reflekteret lys over den danske såvel som den europæiske ligestillingsdebat. Og det er tiltrængt. For ligestilling er til stadighed og til hver en tid vigtig at tænke over, udfordre og diskutere. For det handler om fair behandling på trods af forskelligheder, om rettigheder på tværs af køn og om balancen i vores samfund – i vores verdensdel, Europa. Og bogens udsyn – der netop ikke kun er dansk, men europæisk, er også bogens force.
En force, som med EU-briller bliver fremhævet af flere af bogens bidragydere ved EU-loven om ligeløn fra 1976. Og som jeg med danske briller vil fremhæve ved den siddende regeringens manglende vilje til at vedtage en lov om offentliggørelse af kønsopdelte lønstatistikker. Pointen er, at man ved at kigge ud på Europa, kan se ind på Danmark.
Dermed ikke sagt at ligestilling ikke er blevet bedre gennem de sidste 30 år – i Europa såvel som i Danmark. Men at ligestilling er blevet bedre, er ikke det samme som godt nok. Det ved de 10 kvinder – og vi vil alle give vores bidrag til, at fremtidens ligestilling bliver ’godt nok’. Kampen er ikke forbi.

*Lone Dybkjær social- og ligestillingsordfører for De Radikale

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her