Nyhed
Læsetid: 4 min.

Litteraturen får nyt hjemsted i København

I dag får Danmark sit første litteraturhus, der får til huse i en nedlagt kirke på Nørrebro i København. Huset skal ikke blot være et hus for litteraturen, men også et sted for samfundsdebat, siger initiativtageren
Kultur
14. april 2005

Litteraturhus
Vi vil »styrke litteraturen og sikre dens plads i samfundsdebatten« og skabe det rum, hvor »litteraturen aktivt kan være med til at forme frem-
tiden«, siger Paul Opstrup, initiativtager til og daglig leder af det nye litteraturhus, der åbner i morgen i København. Nærmere bestemt i Møllegade 7 på Nørrebro i København i en nedlagt kirke, som Opstrup købte for nogle år siden.
Der har gennem årene været mange mere eller mindre konkrete ideer om at skabe et egentligt sted og samlingssted for litteraturen i København. Mange søde drømme har været drømt om en smuk villa i grønne omgivelse. Et sted med litterære arrangementer, og et sted som internationale forfattere gæster og mødes med danske kolleger. Et sted med en stemningsfuld café, hvor litteraturens og kulturens folk mødes og diskuterer. Et sted, hvor der tillige er en velassorteret boghandel i kælderen. Kort sagt: et rigtig værested for litteraturens hjemløse folk.

Kultur og bryllup
Den drøm har Paul Opstrup nu gjort til virkelighed. Delvist i hvert fald. Rummet til arrangementer er klar. Til september vil også cafeen være det. Om der så også bliver plads til en boghandel er endnu uvist.
Opstrup har brugt sine egne penge til at skabe stedet. Nu skal det så vise sig bæredygtigt. Foreløbig er man forsigtig og lejer lokalerne ud i weekenderne. Så konceptet er: kultur til hverdag og bryllupper i weekenden. På længere sigt ønsker bagmanden sig, at huset kun skal bruges som litteraturhus.
Navnet på det nye sted er LiteraturHaus. Og det er ikke bare udtryk for en tendens i tiden til at give steder tyske navne. Man ønsker at markere et slægtskab med de store litteraturhuse, der allerede længe har eksisteret i Tyskland, Østrig og Belgien.
Her er der ofte tale om charmerende og ærværdige steder med en højborgerlig profil. Steder, hvor litteraturen tages alvorligt. Til tider måske med en lidt nostalgisk patos. Små oaser i en ellers meget overfladisk og flygtig tid. Ifølge Paul Opstrup er LiteraturHaus da også blevet inviteret varmt inden for i dette fællesskab af tyske litteraturhuse.

Aktivistisk hus
Litteraturhuset på Nørrebro vil ifølge Paul Opstrup bevidst søge en ungdommelig og aktivistisk profil. Stedet skal være vildere end i Tyskland. Mere undergrunds-
agtigt. Derfor tager man udgangspunkt i de unge og den energi, de har i forhold til litteraturen.
Opstrup vil imidlertid gerne samtidig med det mere ungdommelige slå et slag for alvoren i sit hus.
»Hvor er kunstnerne henne i samfundsdebatten,« spørger han.
Han vil gerne være med til, at litteraturen og alt det, der kan udspille sig omkring et permanent sted for litteraturen, kan blive en vigtig faktor i samfundslivet.
I LiteraturHaus vil man således kunne opleve kritikersaloner, oplæsninger, aktuelle debatarrangementer, klassikerfrokoster og poesifestivaler, ligesom litteraturens domæne påtænkes overskredet med udstillinger, koncerter, radio, performance og dans.
Dertil kommer, at LiteraturHaus skal være et sted, hvor det skrevne og talte ord tages alvorligt. Kampen for ytringsfrihed og menneskerettigheder er for ham også en sag, der skal kæmpes med base i hans hus. Et af de første arrangementer er da også et samarbejde med dansk PEN.
Et andet vigtigt aspekt af det nye litteraturhus er at skabe et sted, som udenlandske forfattere kan besøge, når de kommer til landet. Holde oplæsninger og møde danske kolleger.
Ifølge Opstrup vil man dog ikke bare lægge hus til, men også selv være opsøgende i forhold til at invitere udenlandske forfattere. Og når de kommer til København, skal de ikke blot tage deres egne ting med, men også de bøger af andre forfattere fra deres hjemlande, som vi her i landet kunne fortjene at høre mere om. På længere sigt er det også et ønske, at man ligefrem kan have udenlandske forfattere boende i en længere periode. Ligeledes med forbillede i de tyske litteraturhuse.

Kan det bære?
Som så ofte med ildsjæle, må man kunne turde og kunne stå på egne ben. Paul Opstrup har foreløbig bundet sin egen formue i dette ambitiøse projekt. Han mener, at det med bryllupper i weekenden vil kunne løbe rundt.
På lidt længere sigt, erkender han dog, at vil det være nødvendigt med tilskud og partnere. Men han er også sikker på, at der vil være interesserede folk og institutioner, når først LiteraturHaus har bevist, at det kan. Det vigtigste er som altid kvalitet. Og det vil i dette tilfælde sig at have et godt arrangementsprogram.

FAKTA
LiteraturHaus
• LiteraturHaus, Møllegade 7, Nørrebro i København, åbner i dag

• Initiativtageren Paul Opstrup har allieret sig med en tænketank bestående af forfattere, kritikere, forlagsredaktører. Den består af:
Arvo Alas, fhv. estisk ambassadør og oversætter
Lene Asp, forlagsredaktør ved Forlaget Arena
Per Aage Brandt, professor i semiotik og forfatter
Jeppe Brixvold, forfatter
Karen Dyssel, stud.mag. i litteraturvidenskab
Lars Frost, forfatter
T.S.Høeg, komponist,musiker og forfatter
Janus Kodal, forfatter og kritiker
Tue Andersen Nexø, forfatter og kritiker
Nicolaj Stockholm, forfatter
Marie Vinter, forlagsredaktør ved Borgens Forlag

• Flere oplysninger på www.literaturhaus.dk/pn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her