Nyhed
Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - LITTERATUR

Kultur
14. april 2005


Erotik fra kvinden i rødt
Den norske filosof m.m.m. Mia Berner er vendt hjem til Oslo efter 60 år i svensk eksil. Den tidligere modstandskvinde forlod Norge, før hun blev kendt som akademiker, sociolog, forfatter, journalist, oversætter og hustru til den finske nationaldigter, Pentti Saarikoski.
Hun flygtede til Sverige under krigen og skrev derfra sine lærebøger, romaner og digte.
I 1985 nåede hun ud til et bredt publikum med bogen PS. Anteckningar från ett sorgeår, hvor hun skildrede ægteskabet med Saarikoski, hvis værker hun har oversat til svensk.
Den nu 81-årige forfatters liv har frem for alt været beriget af et stort antal mænd. Og det var først, da den sidste drak sig ihjel, at hun besluttede sig for at vende tilbage til fædrelandet. Siden hans død har hun udelukkende iklædt sig røde gevandter.
Og nu har hun udgivet sine erotiske erindringer. Bogen Fordi det er slik jeg ror kunne lige så vel have båret titlen Fordi det er sådan jeg har sex.
»Om det er tabubelagt, det jeg skriver? Ved du hvad, det vil jeg skide på!« siger hun til Aftenposten.
Hun har travlt. Der er endnu mange bøger at skrive, mennesker at møde og en stor lyst til livet, der er ved at rinde ud.
»Desværre er der en leveregel, som jeg i min høje alder bliver nødt til at holde mig til: ’Du skal ikke bedrive hor på dit kontor eller der, hvor du bor’. Jeg sover på mit kontor, og sengen, jeg sover på, er fanden gale mig for smal. Men siden jeg bor på mit kontor, har jeg med andre ord ikke nogen steder at bedrive hor. Det er fælt,« beklager Berner.
På spørgsmålet om hvorvidt det er sandt, at hun aldrig har ligget i med en socialdemokrat svarer hun: »Det kan jeg ikke vide med sikkerhed. Eller ... der var én der engang stod på min trappe og så sulten ud, så jeg bød ham ind og lå i med ham om natten. Dagen efter blev han udnævnt til kulturminister. Da blev jeg flov,« indrømmer hun.
Mia Berners største frygt er at ende på et sted, hvor de synger salmer og spiser kommunal mad, mens de venter på præsten. »Hvis jeg ender på et sådant hjem en dag, vil du så være så venlig at komme og besøge mig? Medbring en pæn lille pistol, Den behøver ikke være rød,« lyder den afsluttende appel til Aftenpostens udsendte.
msk

Tennessee Williams til eksamen
Den amerikanske forfatter og dramatiker Tennessee Williams blev under sin afsluttende eksamen i græsk i maj 1937 konfronteret med andet og mere end det græske sprog.
En professor har nemlig opdaget et hidtil ukendt digt bagerst i et lille blåt skolehæfte fra Washington University i St. Louis, hvor Williams tog sin græsk eksamen, som han var bekymret for, om han ville bestå, skriver New York Times.
Ifølge universitetet menes Williams at have skrevet det 17 linjer lange værk med den ironiske titel Blue Song i hæftet under eksamenen.
Hæftet blev fundet blandt andet Williams-relateret materiale hos Faulkner House Books, en boghandel i New Orleans.
En smagsprøve lyder (på engelsk): »If you should meet me upon a/ street do not question me for / I can tell you only my name / and the name of the town I was / born in ...«.
msk

Litteraturen forlyster sig i Tivoli
Tivoli byder på en bred vifte af kulturarrangementer, og nu introduceres endnu et blad i viften: litteraturen. Det sker med afholdelsen af otte litterære saloner sommeren over med fællestitlen Det litterære Tivoli. Her kan både danske og internationale forfatternavne opleves søndage på H.C. Andersen Slottet.
Første gang er den 17. april, hvor Ib Michael interviewes af Carsten Andersen. De kommende søndage vil blandt andre Lilian Munk Rösing interviewe Christian Jungersen, Erik Skyum-Nielsen vil interviewe Katrine Marie Guldager, Sune Auken vil interviewe Einar Mar Gudmundsson og Karen Syberg vil interviewe Lars Saabye Christensen.
Projektleder Sune Auken siger i en pressemeddelelse: »Det er udtryk for Tivolis helt specielle sans for, at finkultur ikke behøver at være kedeligt, at underholdning ikke behøver at være fordummende og åndsforladt, og at der er så mange berøringspunkter mellem dem, at de sagtens kan dyrkes under samme tag - eller rettere: i samme have.«
msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her