Nyhed
Læsetid: 1 min.

David og Goliat på bogmarkedet

Kultur
13. juli 2005

Debatten om et frit bogmarked har længe verseret herhjemme, men i Norge har man siden vedtagelsen af en ny bogbrancheaftale oplevet en radikal udvikling inden for bogmarkedet, der giver et fingerpeg, om hvilke følger et liberaliseret bogmarked kan få i Danmark. Bogbrancheaftalen, der trådte i kraft 1. maj i år, tillader en rabat på 12,5 procent på alle årets bøger og en reduktion af perioden, hvor forlagene kan fastsætte prisen på nyudgivelser. De helt store tabere har overraskende vist sig at være de store forlag Gyldendal, Aschehoug og Cappelen, der ikke en eneste gang siden aftalen trådte i kraft har figureret på bestsellerslistens top fem. En af forklaringerne kan være, at de store forlag ikke har sikret sig rettighederne til populære bøger som eks. Dan Browns Da Vinci Mysteriet og Tyvenes marked af Jan Guillou - et tab der kan få store konsekvenser, da det har netop været salget af de mere populære bøger, der har finansieret forlagenes mere smalle udgivelser, og dermed sikret et mere mangfoldigt bogmarked. For at udviklingen ikke skal komme til at betyde en forringelse af udvalget, må de store forlag rette blikket indad og se på årsagerne til at de mindre forlag har overhalet dem på de kommercielle dele af markedet, siger formanden for Forlæggerforeningen Geir Berdahl til norske Dagsavisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her