Nyhed
Læsetid: 2 min.

UGENS BØGER

Kultur
27. august 2005

Et festfyrværkeri af sortsyn

Thomas Boberg: Livsstil. Digte. Lindhardt og Ringhof

... i Thomas Bobergs nye digte holdes konstant samme skønhedsniveau, og bogens første og sidste del ligner det rene festfyrværkeri af kvalificeret sortsyn: digterens gode gamle speciale [...] Digteren har her fundet tilbage til den dristighed og det klarsyn, der afsatte indtryk fra første færd, dengang for over 20 år siden.

Anmeldt af Erik Skyum-Nielsen

Læseværdig og irriterende

Klaus Rifbjerg: Esbern. Roman. Gyldendal

De scener gør bogen til mere end en litterær mellemvare. Det er Esbern ikke: Den er rig og ujævn, fuld netop af gode scener, men også skæmmet af spændingsforladte lakuner, et nærmest sjusket sprog og underligt flakkende i sit ærinde. Både læsværdig og irriterende, altså - så kender man Rifbjerg igen - men ikke altid af de rigtige grunde.

Anmeldt af Tue Andersen Nexø

Lysende poetisk

Peter Handke: Don Juan. Oversat af Hanne Lund. Gyldendal

Det er en mærkværdig og lysende poetisk fortælling, Handke har skrevet. Den ligner ikke noget, jeg kender. Den er drømmeagtig som Kafka, men lysomstrålet frem for dyster. Den er dialektisk som Kierkegaard, men begreberne udfoldes til milde, plastiske skikkelser af stor poesi.

Anmeldt af Lilian Munk Rösing

Skræmmende roman om Rumænien

Herta Müller: Kongen bukker og dræber. Oversat af Karsten Sand Iversen. Gyldendal

Hvad Herta Müllers bog har at fortælle om hendes personlige biografi og om møder med diktaturstaten er ikke bare skræmmende læsning, det er også en velkommen konkretisering af det ustoflige og de mange omskrivninger. Faderens forhistorie i SS, hans alkoholisme. Moderens deportation og oplevelserne i lejren.

Anmeldt af Thomas Thurah

Indføring i Nordbrandt

Dan Ringgard: Nordbrandt. Monografi. Aarhus Universitetsforlag

Som litterærvidenskabeligt arbejde er bogen om Nordbrandt intet mindre end forbilledlig. Den præsenterer sig som 15 begyndelser i en fortløbende tilegnelse af Nordbrandts 23 digtsamlinger og prætenderer ikke at være meget andet end en status undervejs: ikke desto mindre giver den overblik og indsigt.

Anmeldt af Erik Skyum-Nielsen

Et værk der suger læseren ind

Hanne Ørstavik: Præsten. Oversat af Mone Hvass og Charlotte Jørgensen. Athene

Det er derfor, jeg synes forfatterinden fortjener alle de priser og al den succes, hun har fået: Fordi hendes værker suger én næsten klaustrofobisk ind i en bevidsthed, som man må identificere sig med uden at være i stand til at afgøre, om man er suget ind i renfærdig autenticitet eller kvælende perfektionsfordring.

Anmeldt af Lilian Munk Rösing

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her