Nyhed
Læsetid: 2 min.

NYE FAGBØGER

Den franske forfatter Georges Perec har sagt, at vi kun interesserer os for togene, når de kører af sporet. Forstæderne eksisterer kun i offentligh...
Kultur
20. september 2005

Det meste af vores liv
Den franske forfatter Georges Perec har sagt, at vi kun interesserer os for togene, når de kører af sporet. Forstæderne eksisterer kun i offentligheden, når de bliver hjemsøgt af bander. Det almindelige bliver med andre ord kun interessant, når det holder op med at være almindeligt. Og det er jo egentlig tåbeligt: For langt det meste af tiden lever vi gennemsnitligt og uden katastrofer. Der gives heldigvis sociologier om hverdagen; udlægninger af den verden, vi orienterer os i, og som faciliterer, at vores samfund fungerer.

Sociologerne Michael Hviid Jacobsen og Søren Kristiansen har nu i stort format lavet en antologi, som på dansk præsenterer en vifte af hverdagssociologier. Det ser ualmindeligt spændende ud. ruly

Michael Hviid Jacobsen & Søren Kristiansen (Red.): Hverdagslivet - sociologier om det upåagtede. 384 s., 375 kr. Hans Reitzels Forlag ISBN 85741202295

Vores børns liv
Verden, alas, er igen forandret. Man kan ikke længere kalde en 'pasningsordning' for en 'pasningsordning'. Som gæsteskribenten og professoren Dion Sommer skriver i forordet til Det legende lærende barn: "Børn og børns samliv er ikke, hvad de har været. De tider, hvor mødrene gik hjemme og drog omsorg for næste generation, er for længst borte - Lad os dog få gjort op med betegnelsen 'pasningsordning' og erstattet den med ord, der bedre forklarer den reelle situation: at daginstitutionen har en primær funktion som udviklingsinstans for næste generation."

To svenske forskere i pædagogik forsøger i dette værk at afdække sammenhængen mellem leg, læring og udvikling. Og forklare, hvad 'udviklingspædagogik' egentligt betyder i teori og praksis. ruly

Ingrid Pramling Samuelsson & Maj Asplund Carlsson: Det legende lærende barn. Oversat af Anne Grete Holtoug. 272 s., 298 kr. Hans Reitzels Forlag ISBN 8741201817

Det sande jeg
"Jeg fløj med Spies til Costa del Sol. Helt alene." Da Steen Tinning var 16 år gammel, tog han på golfferie i Sydspanien: "Velkommen til Spanien! Jeg havde ingen penge, intet hotelværelse og kunne kun se på det øje." Og alligevel endte Steen Tinning som en stor 'golfer', der spillede 16 sæsoner på 'Europatouren'! Den store karriere og ikke mindst de eksistentielle omstændigheder omkring den store karriere er nu udfoldet i erindringsbogen Golf på hjernen. Mellem referater af forløb og sjove anekdoter triller Tinning små visdomsord ud til læseren: "For at forstå nutiden er det vigtigt at kende fortiden." Sport handler også om psykologi, her er Steen Tinning efter et trafikuheld kommet væk fra sit sande jeg: "Men den gamle Steen lå jo stadig gemt et eller andet sted, og han blev helt præcist fundet frem i 2. runde på Nord-Eichenried."ruly

Steen Tinning: Golf på hjernen. 218 s., 249 kr. People's Press. ISBN 8791693039

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her