Nyhed
Læsetid: 1 min.

Optakt til novellens renæssance

Kultur
29. september 2005

Først var der Decameron. Og dog, for før Giovanni Boccaccios samling af korte fortællinger kom historiesamlingen Il novellino. Men Boccaccio tog efter Dantes åbning ind til et italiensk litteratursprog novella-fortællingen op og udviklede den til perfektion i Decameron, som han skrev færdig frem til sin død i 1375.

Siden har Boccaccio haft status som novellegenrens fader. I bogen Novellegenrens fødsel - fra Il Novellino til Decameron undersøger mag. art. Anders Toftgaard udviklingen af novellen som litterær genre i 1300-tallets Italien - med udgangspunkt i Decameron, men med udflugter til novellelignende tekster i andre perioders og kulturers litteratur, fra den arabiske til den antikke græske og romerske.

Toftgaard diskuterer også genredefinitioner på den korte historie og rejser spørgsmålet, om novellegenren er udtryk for en ændret opfattelse af virkeligheden, eller snarere for, hvilke virkelighedsopfattelser der får lov at blive registreret i litteraturen - og hvorfor tilføres novellen så nyt liv igen nu?

Novellegenrens fødsel er netop udkommet på Museum Tusculanums Forlag og koster 148 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her