Nyhed
Læsetid: 2 min.

BOGKORT

Kultur
18. oktober 2005

Interessant i vor tid

Hvad enhver dansker bør vide - Cliff Hansen (red.). 760 s., 399 kr. GYLDENDAL ISBN 8702040921

Danskerne er mægtigt kloge, det ved vi efterhånden, for vi får hele tiden at vide, at man skal deres bekymringer alvorligt. Danskerne er 'kompetente informationsbrugere': Nu har det stor danske forlag Gyldendal givet dem en bog betitlet: Hvad enhver dansker bør vide. Her kan man læse om teknik, jorden, økonomi, jura, historie i essay af andre kompetente danskere, og så er der en kort ordbog til hvert tema. Frederik Stjernfelt skriver i sit strålende essat om psykologi & filosofi: "Den filosofi, der for alvor er interessant i vor tid, er den, der ikke nøjes med at bedrive skrivebordsspekulation bygget på rene tankeeksperimenter og hårtrukken logik, men den, der konstant tager livtag med de aktuelle udviklinger i og på tværs af enkeltvidenskaberne, i matematik og naturvidenskab i historie, politik og samfund."

Samfund i vor tid

Nanna Mik-Meyer & Margaretha Järvinen: Kvalitative metoder i et interaktionistisk perspektiv. 304 s., 300 kr. Hans Reitzels Forlag. ISBN 8741203615

Virkeligheden er flydende, men her hvor vi står og ser på den, er der helt fast. De fleste kan sige, at "virkeligheden er en konstruktion." Men det er som regel noget, man siger om de 'andres virkeligheder'. Som sociologerne Nanna Mik-Meyer og Margaretha Järvinen skriver i en ny antologi: "De studerende synes kort fortalt at opfatte deres egen forskning som undtagelsen fra den konstruktivistiske grundregel."

Men det spørgsmål, som samfundsforskere i bogen med den snilde titel Kvalitative metoder i et interaktionistisk perspektiv - interview, observation og dokumenter reflekterer over, er, hvad der sker med samfundsforskerens eget arbejde, hvis genstanden for forskningen bestemmes som en konstruktion. Hvad sker med iagttagelsen af det flydende samfund, hvis iagttager nu også selv flyder med?

Hjerter i vor tid

Karen Thisted: Du har rørt ved mit hjerte. 286 s., 249 kr. Politikens Forlag ISBN 8756773722 Udkommer 21.10.

Gösta har rørt ved Johannes hjerte, Johannes har vist Gösta lyset i mørket. Karen har skrevet en bog med Johannes og Benny Andersen, digteren. Og nu har Karen Thisted skrevet en bog mere om, hvordan Gösta og Johannes har rørt hinanden.

Gösta Petterson er hjertelæge, tidligere var han ansat ved Rigshospitalet, men man forstår på Thisteds tekst, at Gösta blev fældet af janteloven og småligheden, nu er han i USA og her må man gerne være god og arbejde hårdt.

Johannes Møllehave er, hvor han altid har været: over det hele og med svar på en masse spørgsmål, som ikke er blevet stillet:

"Det er altså en norm, at barnet skal have mad. Men barnet lever ikke af normen, barnet lever af spontaneiteten."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her