Læsetid: 1 min.

Dødens gab 30 års jubilæum

Kultur
21. oktober 2005

I år er det 30 år siden, at Steven Spielberg var med til at forandre Hollywood med den første rigtige blockbuster, Dødens gab. Man kan græde over alle de dårlige film, der siden har forsøgt at efterligne Spielberg, men man kan ikke ændre ved, at originalen er et mesterværk i sin genre. Dødens gab har før været ude på dvd, men udsendes i anledning af jubilæet i en specialudgave, hvor der er lidt af hvert for den ivrige fan. Det er dog stadig filmen, der stjæler al opmærksomhed med sin både underholdende og uhyggelige historie om en idyllisk ferieø, der får besøg af en stor, hvid haj. Richard Dreyfuss, Roy Scheider og Robert Shaw spiller det umage trekløver, som med alle midler og livet som indsats kæmper desperat for at ombringe denne intelligente og tilsyneladende uovervindelige haj. Det fremragende skuespil, John Williams uforglemmelige musik, Bill Butlers suggestive kameraføring, Spielbergs timing og sans for effektive gys - alt går op i en højere helhed, og en udflugt til stranden bliver aldrig det samme igen. På dvd-udgavens dokumentariske ekstramateriale kan man blandt andet forlyste sig med nye interviews og historierne om den kunstige haj, der slet ikke ville, som Spielberg ville, og hvordan det faktisk endte med at være held i uheld.

Jaws. Instruktion: Steven Spielberg. Manuskript: Peter Benchley og Carl Gottlieb. Region 2. Universal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her