Nyhed
Læsetid: 1 min.

Hvem skal have årets Nobelpris i litteratur?

Det er sæson for nobelpriser og lige oppe over, at årets nobelpris i litteratur bliver uddelt. I den anledning har vi spurgt en række prominente danske forfattere: Hvem ville du give prisen til?
Kultur
6. oktober 2005

"Judith Hermann, Tyskland, fordi hun giver slip på den store bøvlede romanform og skriver en i en kort og krystalklar form - og på en ny måde."

Katrine Marie Guldager

"Herta Müller, Rumænien, fordi hun er en spændende og original forfatter, der skriver om sin rumænske fortid på en sprogligt original måde, som er trodsig og vred, men først og fremmest fuld af sorg over de ulykker, hun og hendes venner blev udsat for."

Jens Smærup Sørensen

Kerstin Ekman, Sverige, fordi hun skriver knaldhamrende godt om væsentlige ting."Ida Jessen

"Paul Auster, USA, fordi han kan sætte nogle store tanker i gang med små midler."

Svend Åge Madsen

"Philip Roth, USA, fordi han på en vital, begavet og morsom måde viser, hvor stor romanformen kan være. Med sine romaner gennemlyser og beskriver Philip Roth hele historien."

Jens Christian Grøndahl

"Inger Christensen, Danmark, fordi hun laver verdenslitteratur i absolut verdensklasse. Hun er en mester i systemdigtning. Hun er en stor digter, som forfølger sine ideer og laver intelligente og dybt gribende skildringer af den verden, vi lever i."Naja Marie Aidt

"Murakami, Japan, fordi han skriver både meget genkendelig og meget mærkelig litteratur. En vellykket japanisering af en amerikansk fortælletradition."

Jan Sonnergaard

"Thomas Pynchon, USA, fordi han har litterær pondus og stadig lever.

Peter Adolphsen

"Inger Christensen, Danmark, fordi hun så helstøbt giver mig rum til at synge hen over sin dans af ord ind i en bedre verden, der er sprogets, men alligevel fører tilbage til virkeligheden."

Merete Pryds Helle

"Inger Christensen, Danmark, fordi man skal være toppen af poppen, hvis man skal have en Nobelpris. Man skal have fat i eksistensens kerne og samtidig have et originalt og særligt kunstnerisk udtryk. Det gælder Inger Christensen."

Hanne-Vibeke Holst

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her