Læsetid: 1 min.

Myten om Odysseus holder ikke en meter

Det mener Margaret Atwood, der ligesom forlaget Tiderne Skifter og 37 andre forlag, er med i storstilet projekt, der præsenteres på den igangværende bogmesse i Frankfurt
22. oktober 2005

Det danske forlag Tiderne Skifter er sammen med 37 forlag fra andre lande med i et bogprojekt om myter, som i disse dage præsenteres på Bogmessen i Frankfurt. Karen Armstrong, David Grossman, Viktor Pelevin, Jeanette Wilson og Margaret Atwood var blandt de forfattere, der i går præsenterede myteserien. Også A.S. Byatt, Su Tong, Donna Tart og Chinua Achebe er blandt dem, der er blevet bedt om at forholde sig til de gamle myter i nye bøger.

Canadiske Margaret Atwood har valgt at omskrive den del af Odysseen, der handler om Penelope og Odysseus. I starten lader hun korpigerne synge til sidstnævnte: "du selv hos hver dronning, gudinde og skøge/du traf på din vej/fik stillet sin kløe," og dermed er vi lige lukt inde i den aktuelle, danske kønsdebat. Odysseus - en værre en?

Margaret Atwood mener simpelthen ikke, Odyssen holder vand, skriver hun i sit forord til bogen, der om en uge udkommer på dansk ved Lisbeth Møller-Madsen under titlen Penelopiaden (258 kroner) hos Tiderne Skifter, der samtidig udgiver Karen Armstrongs bog, Mytens Historie (225 kroner).

Ødemark og Guernica

Den engelske religionshistoriker Karen Armstrong, der tidligere blandt andet har skrevet en Muhammed-biografi, har skrevet myternes overordnede historie, idet hun går helt tilbage til jægernes mytologi i den ældre stenalder. I slutkapitlet refererer hun blandt andet til Eliots Ødemarken, Picassos Guernica, George Orwells 1984, Joseph Conrads Mørkets hjerte, Thomas Manns Trolddomsbjerget og Malcolm Lowrys Under vulkanen. Susanne Grubb har oversat Mytens historie.

Karen Armstrong definerer myter som "universelle og tidløse historie, som afspejler og former vores liv - de udforsker vores lyster, vores frygt, vores længsler, og de forsyner os med fortællinger, som husker os på, hvad det vil sige at være menneske."

Præsentationen fortsatte i går med oplæsninger i Literaturhaus i Frankfurt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu