Pressefriheden udhules flere steder i den vestlige verden. Samtidig er det ikke lykkedes at styrke den i Irak, mens pressefriheden til gengæld gør fremskridt i en række tidligere undertrykte lande. Det fremgår af den årlige opgørelse fra organisationen Journalister Uden Grænser (Reporters sans Frontières).
Igen er det Nordkorea, der ligger i bunden af listen, mens Danmark deler førstepladsen sammen med Finland, Island, Irland, Holland, Norge og Schweiz. Alle landene i top 10 er europæiske. Fra andre kontinenter topper henholdsvis New Zealand (12), Trinidad og Tobago (12), Benin (25) og Sydkorea (34).
I Mellemøsten gør både regeringerne og bevæbnede grupper livet svært for journalisterne, der her arbejder under de mest vanskelige vilkår. (Iran 164, Irak 157, Saudi-Arabien 154, Syrien 145).
"Situationen i Irak er blevet forværret yderligere det seneste år, og journalisters sikkerhed er endnu mere udsat," står der i årsrapporten.
"Mindst 24 journalister og ansatte ved medier er hidtil blevet dræbt i år. I alt er 72 mediefolk blevet dræbt, siden kampene blev indledt i marts 2003," står der videre med den kedelige tilføjelse, at ikke siden Anden Verdenskrig har en krig kostet så mange journalister livet.
Også den amerikanske tilstedeværelse i Irak kritiseres skarpt og bliver under betegnelsen 'USA i Irak' placeret som nummer 137 på listen.
"Seks journalister blev fængslet i Abu Graib uden forklaring og uden mulighed for at få besøg af advokat, familie eller arbejdsgiver. Fire journalister blev dræbt af amerikanske skud mellem september 2004 og september 2005," står der i rapporten.
Igen markerer Iran sig som det land i Mellemøsten med den laveste placering. Syv journalister er fængslet, mens fire andre er midlertidig løsladt med risiko for når som helst at blive sat bag tremmer igen.
USA ned på en 44.-plads
Nogle vestlige demokratier faldt dramatisk i dette års indeks. Med 20 pladser faldt USA ned til en 44.-plads, primært på grund af fængslingen af journalisten Judith Miller fra New York Times som følge af sagen om lækkede oplysninger fra Det Hvide Hus om en CIA-agent. Desuden påpeges det, at journalisters juridiske ret til at hemmeligholde kilder er blevet svækket. Samme forklaring ligger til grund for Canada, der er rykket ned til en 21.-plads. På en 30.-plads er Frankrig også rykket ned som følge af nogle sager, hvor mediekontorer er blevet ransaget, journalister afhørt og en ny lovgivning gennemført.
Bedre nyheder var der fra en række lande, som kun for nylig har vundet eller genvundet deres uafhængighed.
"Ni lande, som har vundet deres uafhængighed inden for de seneste 15 år, er blandt top-60: Slovenien (9), Estland (11), Letland (16), Litauen (21), Namibia (25), Bosnien-Hercegovina (33), Makedonien (43), Kroatien (56) og Østtimor (58)," står der i rapporten.
Desuden fremhæves en række afrikanske og latinamerikanske lande: Benin (25), Namibia (25), El Salvador (28), Cape Verde (29), Mauritius (34), Mali (37), Costa Rica (41) og Bolivia (45) har gode placeringer.ritzau