Nyhed
Læsetid: 2 min.

BOGKORT

Lyrikeren og prosaisten Per Gammelgaard er trofast mod sit vendsysselske domæne med nye noveller, der så at sige alle har bøger og litteratur som m...
Kultur
29. november 2005

Udvidet hjemstavn
Lyrikeren og prosaisten Per Gammelgaard er trofast mod sit vendsysselske domæne med nye noveller, der så at sige alle har bøger og litteratur som motiv, også titelnovellen "Den gule enke", hvor en ivrig læser bliver skammelig snydt af en pige, hvis liv han senere uforvarende redder. Der er godt med brus. Den indledende og afsluttende fortælling handler om en frustreret bibliotekar, der hader fugle, men elsker akvariefisk, begge dele hørende til et interiør, forfatteren som bibliotekar i Frederikshavn kender ud og ind. Ideerne er gode nok hos Gammelgaard, der finurligt drejer nogle livsforløb frem i troværdige miljøer, der pludselig går lidt amok. Vellykket er især "Himmerige" om den døende kvinde, der transporteres til videre befordring af en ildelugtende engel ved navn Karsten fra Lolland, efter at hun i egen formening får sit affældige legeme forandret til en dødebog. Det groteske klæder Gammelgaards mistrøstige syn på menneskers små, kiksede skæbner. TB

Per Gammelgaard: Den gule enke. Noveller. 128 s. 188 kr. Hovedland. ISBN 87-7739-808-4

Skitser af den nye storby
For de første moderne var storbyen et sted, hvor man kunne se historien finde sted. De kunne se den nye verden som indbrud i gadebilleder. De første moderne så den gamle verden bryde sammen i storbyen, men hvordan oplever vi storbyen 150 år efter Baudelaire og omtrent 100 år efter sociologen Georg Simmels essay om [Kursiv]Storbyerne og åndslivet[Normal]? Nu har den franske sociolog Dominique Bouchet skitseret nogle overgange fra storbyen i 1903 til nutidens metropoler, som han har samlet i det lille hæfte Simmel og den sprængte by. "Min pointe," skriver Bouchet "skulle nu være klar. Den forandring som primært er sket, siden Simmel skrev sit banebrydende værk, indebærer, at mens byen på Simmels tid byggede på jordmagneten og grundens rumlige metaforer, opbygges (eller udtænkes' nutidens by på metaforer om lydbølger (dvs. luft) og humus (dvs. adskillelse). …Informationsteknologiens stigende betydning fratager byen dens materielle substans." Det skulle altså nu stå klart. rl
Dominique Bouchet: Simmel og den sprængte by. 80 s., 75 kr. Udgivet af Det Kongelige Danske Kunstakademi. ISBN: 8779450393

Kom nu ind i flowet
Vi er på sporet af madens succes i de vestlige samfund: Man bliver glad, men dum, når man spiser:"Der er en tendens til, at folk oplever det at spise som positivt – ja, en kurve over en gennemnitspersons lykkeniveau i løbet af en almindelig dag former sig som Storebæltsbroen, hvor bropillernes top svarer til hovedmåltiderne. Men samtidig er den mentale koncentration som regel ret lav, når vi spiser – og det er ikke så tit, at folk oplever flow under måltiderne." Det er psykologen Mihaly Csikszentmihalyi, som i værket flow udlægger forbindelserne mellem lykke og kvalitet, tilfredshed og flow. Det er Jean Paul Sartres eksistentialisme brugt som psykologi over hverdagen. Det for Csikszentmihalyi afgørende, er ikke handlingerne, men intensiteten af handlinger. Her kommer facit, så kan man læse alle mellemregninger i bogen. For i tilværelsen er det jo mellemregninger, der ender som facit: "Det er det fulde engagementi flowaktiviteter, snarere end lykke, der skaber det gode liv." rl
Mihaly Csikszentmihalyi: Flow og engagement i hverdagen. 180 s., 278 kroner. ISBN 8777064348

Serie

Hjemstavn

Seneste artikler

 • Gå tilbage, men aldrig til en fuser

  31. december 2009
  Den nye hjemstavnslitteratur var og blev den synligste trend i det 21. århundredes første årti, der dog bød på mange genrer
 • Hjemstavn

  30. december 2009
  Et af temaerne i årets danske litteratur, der i øvrigt har handlet om alt fra familie- og generationsopgør til ustabile identiteter, har været en ny hjemkomst, en besindelse på det danske sprog og hvad man kommer fra, på en ny hjemstavn i sproget
 • Det er ganske vist: Fyn er fin

  10. august 2009
  Fyn er et af Danmarks mest undervurderede steder, og derfor er det på sin plads at gøre op med enhver fordom her. Odense er eventyrets by - smørklatten i danmarks-grøden. Information har valgt at hylde paradisøen Fyn
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her