Nyhed
Læsetid: 2 min.

BOGKORT

Kultur
1. november 2005

Mester i overklassens rædselskabinet

Bret Easton Ellis: Lunar Park. Oversat af Niels Frank. Roman. 380 s, 299 kr. Gyldendal. ISBN 8763801809

Da Lunar Park udkom på amerikansk skrev Rune Lykkeberg (30. aug. 2005) her i avisen, at det lykkes Ellis at »gøre forældrelivet ligeså rædselsfuldt som ungdomslivet i forfatterens første romaner. Han har tidligere givet læserne en masse ubehagelige romanfigurer. Nu tilbyder han en helt ny: Sig selv. Eller er det alligevel en helt anden?«
Lykkeberg skriver videre: »Bret Easton Ellis bliver som romanfigur forvalter af den sociale virkelighed, han som forfatter har udstillet som alarmerende håbløs. Og det lykkes ham som romanforfatter at gøre teenagedesperationen fra de første bøger til eksistentielle betingelser for forældre og børn, der ikke bare går til fester. Det spøger i den her roman. Der er ujævne passager i Lunar Park, og der er også en enerverende tendens til at levere slogan om vores samtid.« /pn

’På højde med Tolkien’

Susanna Clarke: Jonathan Strange & Mr. Norrell. Oversat fra engelsk af Vibeke Hastrup. Roman. Gyldendal. 776 sider, 299 kr. ISBN 8702035774.

Der er gode nyheder til det voksne fantasy-publikum. For den engelske forfatter Susanna Clarkes imponerende og knap 800 sider lange fantasy-debut, Jonathan Strange & Mr. Norrell, er nu udkommet i fin dansk oversættelse. Bogen har ligget på bestsellerlisterne i England og USA, og Time Magazine har kaldt bogen »Et mesterværk inden for sin genre, på højde med Tolkien.« Bogen handler om to 1800-tals magikere, der vil restituere den praktiske magi i England, men som ender i beskidt magtkamp. Samtidig skriver Clarke en spidsfindig og intellektuel parafrase over 1800-tallets engelske sæderoman, tilsat crispy engelsk humor. Bogen er solgt til udgivelse i mere end 20 lande, og filmrettighederne er købt af New Line Cinema, der håber at gentage succesen med Ringenes Herre. slh

Arkiverede erindringsglimt fra kendte danskere

’Min barndom’ og ’Min Ungdom’ – kendte danskere fortæller. Gyldendal. 199 kr. pr. bind.

Det er alligevel en bemærkelsesværdig opremsning: »En lang række af Danmarks bedste fortællere,« står der på bagsiden af bogen Min ungdom, »skildrer overgangen fra barn til voksen.« Blandt disse ’Danmarks bedste fortællere’ fremhæves således »H.C. Andersen, Tove Ditlevsen, Anders Fogh Rasmussen.« Det er forlæggeren Ole Rasmussen, der har gravet i Gyldendals arkiver og komponeret to erindringsbind: Min ungdom og Min barndom. I efterordet skriver Rasmussen, at erindringsbøger ikke – selvom det ofte postuleres i kulturjournalistikken og selvom det ofte opleves sådan, når endnu en 40-årig ex-minister fortæller hele sit tankevækkende livsforløb – er en ny genre, tværtimod. De to bind består uddrag og mindre tekststykker skrevet af en lang række danske forfattere og altså en statsminister, hvis erindringsbid om livet i VU, stammer fra Thomas Larsens interviewbog, I godtvejr og storm. /nt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her