Læsetid: 1 min.

DR-pris til Hjernemadsen

Kultur
24. november 2005

Hvor kommer virkeligheden fra, hvor sidder sjælen, og hvad interesserer egentlig en høne? Det er nogle af de vigtige, men vanskelige spørgsmål, som hjerneforskeren og lægen Peter Lund Madsen holder foredrag om. I morgen belønnes han for sin indsats, når han får overdraget Rosenkjærprisen af DR's radiodirektør Leif Lønsmann.

Prisen er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær (1883-1976), som var foredragschef i DR, og den tildeles en fremtrædende videnskabsmand eller kulturpersonlighed, der har formidlet et vanskeligt emne på dansk.

Peter Lund Madsen modtager prisen for sit arbejde med at formidle viden om hjernen og den lægevidenskabelige verden på alternative og fascinerende måder. Hvad enten Peter Lund Madsen optræder som tv-vært, foredragsholder, forfatter eller showmand, er han en medrivende og engageret formidler, hedder det i begrundelsen.

Peter Lund Madsen har en doktorgrad for sin disputats om hjernens energistofskifte. Han har fået flere artikler udgivet i internationale tidsskrifter, og i 2002 fik han Niels A. Lassen-prisen for sit bidrag til lægevidenskabens viden om hjernens funktion under stress og forskellige søvntilstande. I dag er han ved at uddanne sig til speciallæge i psykiatri.

DR's Rosenkjærpris er på 25.000 kroner, og prismodtageren forpligter sig til at holde fem-seks radioforedrag om et vægtigt videnskabeligt eller kulturelt emne.

Rosenkjærprisen blev uddelt første gang i 1963 og overrækkes i år for 38. gang.

Blandt de tidligere prismodtagere kan nævnes Johannes Sløk (1967), Ove Nathan (1974), Justus Hartnack (1983), Hans Edvard Nørregård-Nielsen (1990), Karsten Fledelius (1999), Per Stig Møller (2001) og Søren Mørch (2003). Adskillige af DRs Rosenkjærforedrag er senere blevet udgivet i bogform.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her