Læsetid: 1 min.

Galschiøts guldkalv præsenteres i protest mod uetiske banker

Kultur
24. november 2005

Den danske kunstner Jens Galschiøt afslørede i går eftermiddag en to ton tung guldkalv på Kouter-pladsen i den belgiske by Gent.

Skulpturen, som er otte meter høj og belagt med ægte guld, er en protest mod storbankers uetiske investeringer i våben og u-lande. Sammen med lokale aktivister, klovne, gøglere og sambadansere ville Galschiøt i løbet af eftermiddagen forsøge at bære guldkalven ind i de banker, som støder umiddelbart op til pladsen.

"Formålet er at sætte fokus på bankers uetiske investeringer rundt omkring i verden. Som almindelige mennesker sætter vi vores penge ind i bankerne, men at bankerne så derefter formidler disse penge til systemer som i Burma, det bliver vi ikke spurgt om," siger Galschiøt.

Arrangør er den belgiske aktivistgruppe Netwerk Vlaanderen, som ønsker at sætte fokus på, hvordan storbankerne Axa, Dexia, Fortis, Ing og Kbc investerer i våbenindustrien.

Galschiøt har tidligere vakt furore med sin statue 'den indre svinehund' samt for i 1997 at have opstillet en 'skamstøtte' i Hongkong til minde om massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing otte år forinden.

I øvrigt offentliggjorde den belgisk-hollandske Fortis i går en 94 procents stigning i sit nettooverskud i tredje kvartal. Overskuddet blev på 913 millioner euro (6,8 mia. kr.).

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her