Nyhed
Læsetid: 2 min.

MAGASINNYT

Det kunne næsten ikke være mere aktuelt. I disse tider med debat om det nydanske og kulturel kontrakt for nydanskere vil tidsskriftet Hvedekorn giv...
Kultur
8. november 2005

Hvedekorn, 3, 2005
Det kunne næsten ikke være mere aktuelt. I disse tider med debat om det nydanske og kulturel kontrakt for nydanskere vil tidsskriftet Hvedekorn give sit litterære besyv med i form af lovforslag, analyser, et skiltesystem, et årshoroskop for nydanskere, bannere, opråb til medborgerne, en drøm, et lynkursus i dansk for udlændinge, haiku m.v. Der er sprudlende ideer i dette temanummer. I god gammeldags forstand er ambitionen med litteraturens virkemidler at kommentere og påvirke samfundsudviklingen, eller i hvert fald at føre tidens grasserende danskhedssnak ad absurdum. Der er f.eks. en blændende Blendstrup i en herlig parodi på danskheden og en såkaldt ny kulturplan for danskerne. Men også mange andre unge talenter som Marius Nørup-Nielsen, Peter-Clement Woetmann, Martin Glaz Serup, Poul G. Exner med flere. Og skudt ind i tidsskriftet som sit helt eget særtillæg er der gudhjælpemig med i disse kanontider Poul Borums såkaldte Sprøjtekanon udfærdiget i 1995/96 med mesterens bud på en kanon for verdenslitteratur. /pn www. hvedkorn.dk

Social Kritik nr. 100
Tillykke: 100 udgivelser på 17 år. Tidsskriftet Social Kritik finder i sit seneste nummer anledning til at fejre det runde tal – og i bladets leder skriver redaktør Benny Lihme om erfaringerne som bladudgiver og om de elefanter, der præger jubilæumsnummerets forside: »Ærligt talt, det har ikke været særligt vanskeligt at nå frem til de ethundrede. Ideen med at gå langt uden om alle former for systemverdner og ideologiske-politiske sammenslutninger, inkluderet staten, og udelukkende basere tidsskriftet på enkeltpersoner og personnetværk, har vist sig holdbar. På samme måde som når to elefanter vikler snablerne ind i hinandens, har Social Kritiks forfattere og læsere viklet sig ind i hinanden,« skriver Lihme.
Social Kritik, der udgives af Selskabet til fremme af Social debat, rummer denne gang blandt andet en aktuel artikel om prostitution som socialt problem. /nt

www.socialkritik.dk

DU, 10, 2005
Det formidable schweiziske magasin DU med hovedsæde i Zürich har en stærk fotoside og gode tekster. Det udkommer månedligt og hver gang med fokus på et enkelt kulturelt tema. Det må kandidere til at være et af de flotteste magasiner i Europa. Altid en særlig fryd at bladre gennem et nummer af DU.
Det aktulle nummer er helliget byen Istanbul. Nummeret af fuld af historier fra byen på to kontinenter. Vi er undervejs med fotografen Ilse Frech i det Istanbul, som er en europæisk metropol. Blandt andet går turen til Beyoglu – en gigantisk scene for tolerance. Tyrkere og kurdere, homoseksuelle og transvestiter – alle holder til der. Og turen går til bydelen
Üsküdar, hvor kvinderne har magten, og hvor rosa er den dominerende farve. Den store tyrkiske forfatter Orhan Pamuk er selvfølgelig også med, og det er han i form af et uddrag fra hans barndomserindringer fra Bosporus. /pn

www.dumag.ch

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her