Læsetid: 2 min.

Årets bedste koncerter

Kultur
31. december 2005

Nok har den ene årskavalkade fulgt den anden i de seneste dage, men vi mindes ikke at have set én over årets bedste koncerter - så det er vi ikke blege for at kaste os ud i her på årets sidste kulturnotedag.

En lille opgørelse over de tre absolut bedste koncerter skal der i hvert fald være plads til, om ikke andet så for at opfordre den kære læser til at opleve de følgende kunstnere, næste gang de er i landet - eller købe de fremragende plader, de alle har udgivet i årets løb.

Først til den absolut mindst kendte, nemlig den særegne amerikaner Mount Eerie alias Phil Elvrum, der tidligere under navnet Microphones har udgivet flere tyste og dog støjudforskende meditationer over bjergene, nattehimlen og universet. I starten af året gav han en af sine mange koncerter i Club Play/Rec i det københavnske Huset i Magstræde, hvor det på magisk vis lykkedes ham at skabe en så rar atmosfære, at publikum til sidst sad i rundkreds om ham og sang kor på hans sanghistorier. Såmænd.

En unik aften, som i rarhed kun blev overgået af den uden sammenligning kæreste og mest akavede karakter på tidens musikscene, den aparte Antony og hans Johnsons. Som en to meter høj forpjusket fugl lader han sin unikke røst svæve direkte ind i sjælen hos den bjergtagne lytter, og det var svært ikke at græde af glæde på denne fuldendte aften på Loppen i maj. Måske en af de smukkeste koncerter, der nogensinde er blevet spillet på dansk jord.

Kunne noget komme op på siden af Antony, kunne det kun være islandske Sigur Rós, som i Vega i juli atter en gang blæste sindet til atomer og sendte bevidstheden på rejse over marker og oceaner. Når halvblinde Jónsi synger som en sirene og sender lydbølger ud over publikum ved at spille cello på sin guitar, kræver det stålfast mine og korslagte arme ikke at lade sig betage og lade fødderne slippe jorden. Vi lod os rive med og sender sejrsrosen et uforbeholdent Takk...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her