Nyhed
Læsetid: 2 min.

MAGASIN NYT

Er vi egentlig gode nok til at afkode den propaganda, der konstant springer os i møde, som det den er - propaganda? Det spørger redaktionen af det ...
Kultur
21. februar 2006

Øjeblikket, 45, 2006
Er vi egentlig gode nok til at afkode den propaganda, der konstant springer os i møde, som det den er - propaganda? Det spørger redaktionen af det eksklusive kunsttidsskrift Øjeblikket om i det nye nummer og tilføjer: "Det meste af det, vi ser og hører, er manipuleret i en bestemt sags tjeneste, uden at dette eksplicit fremgår af hverken budskabet eller sammenhængen. I den forstand kan næsten al kommunikation i det nye årtusinde siges at være propaganda." Tidsskriftet har derfor sat sig for at undersøge, hvad denne produktion af tegn og billeder betyder for produktionen af billedkunst. I billedkunsten har man i de seneste fem år været vidne til en massiv fremkomst af kritiske udsagn mod den ensretning, der trods bedre vidende, eroderer aspekter som mangfoldighed, forskellighed og tvetydighed. Allerede i forordet når redaktionen en slags forsigtig konklusion: "Måske er den kritiske kunstpraksis i dag ligefrem det, der mest effektivt og konsistent tager fat på problemet propaganda i et forsøg på at vise en anden realitet end den, vi vanligvis finder i politik, medier og det offentlige rum." /pn

The Nation, Februar, 2006
Forfatteren Walter Mosley opfordrer i det seneste nummer af magasiet The Nation afroamerikanerne til at grundlægge et eget parti, et nyt Black Power. For som han siger, kan man ikke længere vente sig noget af demokraterne: "Af alle etniske grupper i USA har vi den laveste gennemsnitsindkomst. Alarmerende mange af os sidder i fængsel. Vi bliver segregeret og er kun meget sparsomt repræsenteret i førende stillinger i Det Demokratiske parti. Vi er trofaste tilhængere, bolværket, demokraternes gamle trofaste, og alligevel har vores sag ikke længere en høj prioritet." I samme nummer har den franske intellektuelle Bernard-Henri Levy tillige et vækkelseskald til den amerikanske venstrefløj "For en udenforstående iagttager er det underligt, at det først var med Katrina-orkanen, at man kunne forarges og blive begribe det uhørte mål af armod i de amerikanske byer. For en europæisk intellektuel, der er vant til ideernes slagmark, er det fuldstændigt uforståeligt, at ikke flere stemmer har rejst sig i retning oplysning for at afsløre det latterlige selvbedrag af de anti-darvinistiske støtter af 'intelligent design'." /pn

Wired 14.02
Netop som den danske legetøjsstolthed, billundske Lego, kunne præsentere det første overskud i mands minde, valgte det hippe amerikanske magasin Wired at placere en Lego-hær på forsiden af denne måneds udgave.
Og mens danske legetøjsekspedienter i primetime på tv kunne fortælle, at Legos optur skyldtes at den familieejede virksomhed var vendt tilbage til rødderne – de mere simple klodser der kan genbruges i alverdens konstruktioner – kunne virksomhedens ledelse forklare, at opturen skyldtes udflytning af arbejdspladser.
I Wired til gengæld fortælles historien om, hvordan Lego har inviteret fuldvoksne amerikanske præmienørder indenfor for at forbedre og udvikle deres stærkt populære programmerbare legetøj, Mindstorm.
Den lange featurefortælling er et bemærkelsesværdigt indblik i en verden, hvor postulater om livslang læring og leg er gået helt over gevind. /nt
www.wired.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her