Læsetid: 2 min.

Ny film: Palme blev skudt ved en fejltagelse

Nye oplysninger i svensk-dansk dokumentarfilm afslører, at Christer Pettersson skød og dræbte Olof Palme ved en fejltagelse
Kultur
28. februar 2006

To af Christer Petterssons venner var på stedet, da statsminister Olof Palme blev dræbt for 20 år siden på vej hjem fra biografen med sin kone Lisbet. Nu erkender den ene af dem, at han så den nu afdøde og frikendte Christer Pettersson skyde statsministeren.

De nye vidner afslører, at drabet på Olof Palme egentlig var en fejltagelse. Målet for nedskydningen var egentlig narkobagmanden Sven Sigvard Cedergren, der var kommet i klammeri med det stockholmske narkomiljø, fordi han havde problemer med at betale sin gæld.

Det er svenske Mikael Hylin og danske Lasse Spang Olsen nået frem til i deres film, Jag så mordet på Olof Palme som de har arbejdet med i seks år.

Den vigtigste kilde er Petterssons ven, den meget syge Roger Östlund, som i filmen erkender: "Jag såg Christer Pettersson skjuta Olof Palme."

Tilståelse på dødslejet

Oplysningerne om, at det var Sven 'Sigge' Cedergren, der skulle dræbes i stedet for Palme, er i strid med dagbladet Expressens oplysninger for 10 år siden. Den gang skrev avisen, at Cedergren havde forklaret anklagemyndigheden, at han havde lånt Pettersson en magnumrevolver.

Cedergren var kendt som amfetaminforhandler, men solgte ikke våben, oplyste han til Expressen. Han kunne dog huske, at han havde lånt Pettersson pistolen, som han aldrig fik tilbage. Cedergren sagde også til Expressen, at han havde orienteret politiet, men ikke ville sige noget i byretten, hvor Christer Pettersson blev dømt for drabet på Olof Palme, og heller ikke i landsretten, hvor han blev frikendt.

To uger inden sin død skal Christer Pettersson ifølge Aftonbladet have erkendt over for en af sine bedste venner, en fængselskammerat, at han "skød Olof Palme på Sveavägen, men det var ikke ham, jeg var ude efter".

Vennen, der udtaler sig til Aftonbladet, lever i dag med beskyttet identitet et hemmeligt sted i Sverige. Han ved, hvad det vil sige at afsløre Pettersson.

"Der var noget specielt ved Christer i den sidste tid," siger vennen til avisen.

Den forkerte mand

Christer Pettersson havde det dårligt og troede måske, at han ikke havde så langt igen.

"Jeg tror, at Christer ønskede, at det skulle komme frem. Christer sagde flere gange, at han ønskede at mødes med Mårten Palme (Olof Palmes søn, red.) for at tale om drabet på Olof Palme," siger vennen.

Men det møde blev ikke til noget.

Ifølge vennen skyldte Christer Pettersson Sven 'Sigge' Cedergren 142.000 kroner for lån og køb af amfetamin, og angiveligt skulle Pettersson have følt sig truet.

To uger inden Christer Pettersson døde, sagde han til vennen, at det var den forkerte mand, han havde skudt, fordi han havde taget fejl i vintermørket.

"Pludselig kiggede kvinden op og så på mig. Herregud, tænkte jeg. Det er Lisbet Palme," skal Pettersson have forklaret sin ven.

Formentlig var det den samme besked, han ville have givet Mårten Palme.

"Jeg tror, at han søgte tilgivelse," slutter Christer Petterssons ven interviewet med Aftonbladet.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her