Læsetid: 1 min.

Ny dobbelt-biografi om Sveriges Satre og de Beauvoir

4. maj 2006

Midt i det 20. århundrede var Maria Wine (1912-2003) og Artur Lundkvist (1906-91) Sveriges fejrede digterpar. Men en ny dobbeltbiografi afslører andre sider af mytologien om det kreative forfatterægteskab og den frie kærlighed. Forfatteren Jan Arnald, også kendt som krimiforfatteren Arne Dahl, har skrevet Maria og Artur. En 1900-talsroman, som netop er udkommet på svensk.Begge forfattere stammede fra underklassen. Maria Wine var smuk som Greta Garbo og blev under sit svenske navn en stor kærlighedsdigter. Men oprindelig var hun født Danmark som Karla Petersen, voksede op på et børnehjem og var assistent hos en optiker, da hun mødte Lundkvist, senere medlem af Det Svenske Akademi. Parret blev gift på Københavns Rådhus i 1936 og endte deres dage i en lejlighed på Råsundavägen i Stockholm, ramt af sygdom og ensomhed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu