Læsetid: 1 min.

Elite-unge bliver kunstnere

Kultur
1. juli 2006

Talent og en krøllet hjerne er ikke nok. I dag skal de kommende instruktører og billedkunstnere gennem eliteuddannelser med et frafald på noget nær nul.

"Vi har ingen lykkeriddere hos os. Vi appellerer kun til unge, som er målrettede, har ekstremt meget talent og kærlighed til genren samt et behov for at bruge sig selv kunstnerisk. Jeg mener i ramme alvor, at vores uddannelse næsten kan sammenlignes med en eliteuddannelse inden for militæret," siger Søren Møller, rektor på Det Danske Musicalakademi i Fredericia.

Kulturministeriet er øverste myndighed for godt en snes kunstneriske uddannelser i statsligt regi. Dertil kommer flere uddannelser, som får statsligt tilskud.

"I næsten alle tilfælde er der tale om meget små og elitære uddannelser. Nogle skoler optager kun nye studerende hvert andet eller tredje år, og de seneste år har vi nedsat tallene for optag, fortæller kontorchef Charlotte Wilhelmsen."

Ministeriets seneste opgørelse er fra studieåret 2004/05. Da kom 1160 ud af 7586 ansøgere ind på én af statens kunstneriske uddannelser. Over en femårig periode ser tallene og forholdet mellem ansøgninger og optag stabile ud.

Rektor på Den Danske Filmskole, Poul Nesgaard, genkender billedet af de ambitiøse unge.

"Til min overraskelse fandt jeg en meget struktureret og ambitiøs skole med nogle rammer, som er nødvendige for at give vækstbetingelser for den skabende proces."

"Desuden skal lærerne være gjort af det samme stof, så vi undgår, at stedet og undervisningen får institutionspræg," fortæller Nesgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her