Læsetid: 3 min.

En Ny, Gammel Fremtid

Kultur
28. juli 2006

Om sommeren skal man åbenbart ikke se TV. Danske tidsskrifter og aviser bugner i al fald af klummer og anmeldelser, der iler med at fortælle os alle hvor dårligt udbuddet faktisk er, fra genudsendelser over nyhedsindslag med nedfaldsskatte (!) til transmissioner af vandpolo

Onde tunger vil måske påstå, at disse skribenter lever i en elegant selvfornægtelse af kvaliteten af danske avissider i juli. Det er nok tunger, som ikke værdsætter viden om forskellige politikeres køkkenhaver.

At skrive om tv på en smeltende varm juliaften kunne i hvert fald godt anspore til at skrive om, hvorfor Information ikke vælger at bringe oversigten over, hvad Kanal 5 eller norsk tv bringer, men derimod reserverer en boks til det franske TV5. Og det kunne da sikkert være ret skægt at bruge sin aften på programmet Nyheder fra Schweiz eller den timelange dokumentar om fransk politi under besættelsen.

To ting redder denne artikel fra totalt anarki: Mit noget rustne franske, og den simple sag at det er tirsdag!

Tirsdag er nemlig den dag, hvor dansk tv viser tænder i sommervarmen og inviterer til at sætte en kogevask over og åbne en kølig flaske vin.

Kult

Der trakteres med både Klovn, Clements, en helt ny dansk kortfilm ved navn Awaiting og Musikprogrammet om Lars H.U.G.

Alle sammen seværdige programmer, men DR1 som ellers holder lav profil med australske miniserier og endnu en genudsendelse af Huset på Christianshavn, tager stikket hjem, da de klokken 23.10 blænder op for femte afsnit af den genindspillede britiske sci-fi / camp-serie Dr. Who.

Til de uindviede er der tale om en serie, som kørte på BBC fra 1963 til 1989, og som bød på både adskilt seværdige episoder og gennemgående karakterer, blandet med fjollet elektronik, sære rumvæsner og tidsrejser. Da serien blev nedlagt i 1989, skabte det en del røre i Storbritannien, hvor den havde opnået kultstatus på linje med den amerikanske Twilight Zone, og i 2005 besluttede BBC sig så for at genoplive serien.

E.T.-rumvæsner

Der er ikke tale om en helt teksttro genindspilning af serien, den tager udgangspunkt i nutiden, og visse roller er ændret; hvilket for så vidt også er helt i tråd med den oprindelige serie, da denne udviklede sig løbende over de 26 sæsoner den kørte. Man behøver blot at forestille sig dansk tv for små 26 år siden og tænke på Søren Pilmark og Kirsten Rolffes i kontordramaet En Stor Familie for at forstå denne imponerende præstation til fulde.

I aftenens episode er Downing Street blevet besat af pruttende, tre meter høje E.T.-rumvæsner med klør, kaldet Slitheen. De har dræbt hele regeringen, og nu står resten af kloden for tur. Til alt held er vore helte også fanget i bygningen: Hovedpersonen, det mystiske, menneskelignende rumvæsen The Doctor - der ligesom alle andre rumvæsner har Yorkshire-dialekt - og hans unge assistent, spillet af den engelske Britney Spears, Billie Piper. Det hele ender med en masse postyr, atommissiler, en dilettantisk værelsesjagt som i en fransk forvekslingskomedie og rumvæsner, der ustandseligt tager menneskedragter af og på. Det hele ender i et kæmpe brag, hvorefter vore helte kan drage videre i en flyvende telefonboks.

Det er svært at beskrive præcis, hvad fascinationen ved denne besynderlige serie er, men hvis interessen er vakt, så husk at der på tirsdag er et nyt afsnit. Og ikke bare et hvilket som helst afsnit, nej, her bliver vi nemlig introduceret for de diabolske androider Dalëks, som ligner en livsfarlig mellemting mellem en Nilfisk og et kolossalt fingerbøl, komplet med masser af elpærer, et piskeris og en kanon. Hvis ikke det kan konkurrere med nedfaldskatte, så skal man åbenbart ikke se tv om sommeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her